Závada Péter-est II
2017. október 30. hétfő
Az 1982-ben született Závada Péter esetében nem közhely és nem is túlzás a megállapítás: üstökösként robbant be a kortárs magyar művészeti szcénába és lett szinte egy csapásra egy korosztály népes rajongótáborral rendelkező ikonja. Népszerűségéhez hozzájárult az 1996-ban Süveg Márkkal megalapított, Akkezdet Phiai nevű együttes hangos, országos sikere és a slam poetry-esteken való fellépések sora is, jelezvén, hogy az ezredforduló tájékán induló új művészgeneráció számára a műfaji karanténok helyett a határokat lebontó összművészeti attitűd az irányadó.

E szabadság jegyében Závada műhelyében jelentékeny színházi tevékenység kibontakozásának is tanúja lehetett a pályáját követő érdeklődő: dramaturgként, dalszöveg- és operalibrettó-szerzőként többek közt dolgozott a Krétakörrel, a Tünet Együttessel, a Mohácsi fivérekkel és a Katona József Színházzal. Mégsem véletlen, hogy Müpa-beli szerzői estjén mindenekelőtt költőként lépett a közönség elé. Az Ahol megszakad (2012), a Mész (2015) és az esttel csaknem egy időben megjelent harmadik verseskötet olyan egyedi, hasonlíthatatlan, érett lírai világot tár az olvasó elé, mely ellenállhatatlanul magával ragad. Szorongás és bűn, kétely és bizonyosság, gyász és öröm hullámain hánykódunk majd, s hogy ne legyen kímélet, olcsó vigasz, feloldozás, arról a free jazz egyik mestere, a Franciaországból nemrég hazatért Szelevényi Ákos gondoskodott.
0:00

Programajánló

 • Interjú (Intervista, 1987)


  Előadóterem
 • Kaspar Hauser (Jeder für sich und Gott gegen alle, 1974)


  Előadóterem
 • Szijj Ferenc-est


  Üvegterem
 • Szabó Lőrinc


  Üvegterem

Digitális Irodalom

A Literárium 2012 januárja óta havonta jelentkező kortárs irodalmi estjei igazolják, hogy az irodalom a Müpában is végleg otthonra talált. A több művészeti ágat is bevonó, zenészek, művészek közreműködésével létrejövő estek vágott változatát, a Digitális Irodalmat hallgatva bármikor betekintést nyerhetünk legnagyobb kortárs szerzőink műhelyébe.

 • 2. oldal / 3

 

 

A Müpa Médiatárban szereplő tartalmak az Artisjus (szerződésszám: I-00848) engedélyével kerültek felhasználásra.