A skandináv jazz sok éve tartó térhódítása egyedülálló jelenség. Cikkek, vitairatok, sőt teljes könyvek fejtegetik, mi a titok, hogyan térítették el a jazzpólust - legalábbis részlegesen - az amerikai kontinensről a norvég fjordok irányába. A „felelősök” közt az első helyeken kell keresnünk Nils Petter Molvær trombitást, Bugge Wesseltoft billentyűs-kütyümágust - és Eivind Aarset gitárost, aki a kilencvenes évek vége óta „old kékítőt a jazz vizébe”. Ez a blues azonban nem a feketék jellegzetes megszólalási módja, hanem az északi hűvösség misztikus felhőjátéka, amelynek a mélyén mégis ott lobog a tűz, amely transzba ejt.

Aarset a kilencvenes évek óta nem csak hazája jazzéletének meghatározó alakja: debütáló, Electronique Noire című albuma egyöntetű lelkesedéssel találkozott, olyannyira, hogy a Miles Davis utáni elektronikus jazz egyik legjobb próbálkozásának ítélték. 2012-ben megint jelentős lemezt készített, Dream Logic címmel, amelyet immár a legnevesebb európai kiadó gondozott. Aarset ezzel bekerült abba a ligába, amelybe kollégái, Molvær, Arve Henriksen, Andy Sheppard, Marilyn Mazur és sokan mások (például Keith Jarrett) tartoznak.

Szerzőtársa több számban Jan Bang hangkreátor. Ahogy az album címe sugallja, a gitár-soundra alapuló hangfolyamok megfoghatatlan minőségűvé emelkednek, így keltenek álomszerű, akár hipnotikus képeket a befogadóban, aki mindeközben pontosan tisztában van azzal, hogy mesterien megalkotott struktúra épülését követi nyomon. Különleges hatást kelt a két dob, amelyek párbeszéde hatványozottan képes megvalósítani a dinamikai fokozásokat.
Nincs elérhető információ.

Programajánló

 • Bagossy Brothers Company


  Fesztivál Színház
 • Thomas Quasthoff and His New Jazz Project


  Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
 • Brains


  Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
 • Ákos 50


  Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
 • Ákos 50


  Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem