Nik Bärtsch's Ronin
2013. december 7. szombat
A ronin gazdátlan szamuráj, aki magányosan járja a vidéket, keresi a kihívásokat és az utat maga előtt. A Ronin a zürichi zongorista-zeneszerző Nik Bärtsch „rituális groove” zenét játszó zen-funk csapata. A szigorú szabályok és tradíciók talajáról elrugaszkodva ronin és Ronin egyaránt a szabadságot keresi. Nik Bärtsch 2001-ben alakította meg a Ronin kvartettet azzal a szándékkal, hogy a legkülönfélébb zenei elemekből szerves egységet alkosson, amely egyedi, de nem egyedieskedő, újszerű, de nem a felszínen hat. Távol áll tőle, hogy csak a zenei formák variálásával operáljon, mélyen átgondolt és átérzett módon társítja akár a kortárs klasszikus zene, a funk, a japán rituális zenék vagy az elektronika legkülönbözőbb stíluselemeit a ritmustól a dallamvilágig, a groove-tól a hangzásképig. A lényeg mindig ugyanaz: a lehető legnagyobb hatást elérni a lehető legkevesebb eszközzel. Ez az aszkézis eksztázisa. A negyvenkét éves Bärtsch maga is több oldalról igyekezett megközelíteni a dolgok lényegét: a Zürichi Egyetemen filozófiát, nyelvészetet és zenetudományokat hallgatott, s ezen felül az aikidó fortélyait is elsajátította. Partnerei nem csupán zenészkollégák, hanem lelki és szellemi társak is.

A Ronin zenéje által nyújtott élmény élőben, a koncerteken teljesedik ki igazán, ahol az egybegyűltek megtapasztalhatják, hogy a megtervezett hangfolyamok váltakozásait mennyire a pillanat szüli, milyen jelentős számukra a rögtönzés varázsa. Ahogy a Something else! kritikusa fogalmaz: a Roninnak minden albumát élőben kellene fölvennie.

Felhívjuk kedves nézőink figyelmét, hogy a koncert koncepciójából kifolyólag a zenekar egy nagyon intim hangulatú, szinte sötét színpadon játszott. A fénytervező az általa megálmodott dizájn mentén a dramaturgiailag hatásos zenei részeknél egy-egy zenészt emelt ki a színpadon, ezért a felvétel megtekintését besötétített szobában ajánljuk.
0:00

Programajánló

 • Nesrine


  Fesztivál Színház
 • Újév-köszöntő


  Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
 • Magyar Atom


  Müpa Home
 • Koncz Zsuzsa koncert - Szabadnak születtél


  Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
 • Palya Bea és Mari Kalkun


  Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Videó

 • 1. oldal / 9

 

 

A Müpa Médiatárban szereplő tartalmak az Artisjus (szerződésszám: I-00848) engedélyével kerültek felhasználásra.