Bach Mindenkinek Fesztivál

Johann Sebastian Bach március 21-i születésnapja alkalmából ezekben a napokban világszerte számtalan kiváló zenész ünnepli a mestert: a nemzetközi programsorozatot Bach in the Subways címmel 2010-ben Dale Henderson New York-i csellista indította útjára. Ez idő alatt a templomok és hangversenytermek mellett sok köztér és aluljáró is Bach felejthetetlen muzsikájától lesz hangos, akárcsak a Müpa, ahol március 20-án Tóth-Vajna Zsombor felemelő csembalókoncertjével indul az ötnapos program. A művész Frobergertől Zachowig olyan szerzőktől válogat, akik nagy hatással voltak a fiatal Bachra. A két Jandó Jenő-tanítvány, Bacsi János és Nagy Csaba zongorahangversenyén a zeneszerző két francia szvitjét hallhatjuk, illetve egy válogatást a Das wohltemperierte Klavier 1. kötetéből. 

Faragó Laura énekesnő Varga Petra orgonakíséretével Anna Magdalena Bach Daloskönyvéből hoz el néhány emlékezetes éneket és áriát. A Bach meine Freude című esten a műfaji sokszínűség jegyében a hangszerek és az ének mellett a kortárs tánc is fontos szerephez jut: a koreográfiák kiegészítik, és kissé más aspektusba helyezik a zene egységét. Végül, de nem utolsósorban három ifjú tehetség, Szalai Éva zongoraművész, Tóth Endre zenetörténész (szintén zongoraművészi minőségében) és Onczay Zoltán gordonkaművész adja elő kamaraformációban, illetve szólóban Bach talán legnépszerűbb darabjait. 

Tartson velünk, mert Bach mindenkinek jár!

 
Az eseménysorozat ideje alatt a Bach Mindenkinek Fesztivál és a Bethesda Kórház Alapítvány gyűjtést szervez a Bethesda Gyermekkórház javára, amelynek célja egy új lélegeztetőgép vásárlása. A koncertek után a kihelyezett urnákba dobhatja be hozzájárulását, illetve az erre elkülönített bankszámlaszámra várják az adományokat.

További információ a Bach Mindenkinek Fesztivál honlapján.

Segítségét előre is köszönjük!