Budapesti Wagner-napok

Budapesti Wagner-napok 2021

Idén online


2021-ben sem maradnak katarzis nélkül a Wagner-rajongók: a Müpa idén is megrendezi világhírű fesztiválját, a Budapesti Wagner-napokat – az események a Müpa Home live stream produkcióiként számítanak az érdeklődők figyelmére. Operarészletek két estén, Michael Volle dalestje és a 2019-es, felújított Ring felvétele: bőséges a kínálat!

A bolygó hollandi, Lohengrin, Trisztán és Izolda, A nürnbergi mesterdalnokok: e négy remekműből hall a közönség hosszabb-rövidebb részleteket a Wagner-varázs első és második estjén – hol egy lendületes nyitányt, hol egy közkedvelt kórusrészletet, egy emlékezetes monológot vagy kettőst, de olykor egész jeleneteket, sőt a Trisztán esetében egy teljes felvonást is.

A két est énekesei világsztárok nemzetközi seregszemléjét kínálják: olyan művészeket hallunk, akiknek többsége a korábbi években már maradandó élményekkel gazdagította a Müpa közönségét. Az első estén a német Annette Dasch, a svéd Iréne Theorin, a lengyel Tomasz Konieczny és a dán Magnus Vigilius lép pódiumra, a másodikon az angol Catherine Foster, a német Simone Schneider, Gerhard Siegel és Albert Dohmen, valamint az amerikai Corby Welch és honfitársunk, Schöck Atala művészetében gyönyörködhet a közönség – Tomasz Konieczny ezen az estén is énekel. Mint máskor, most is izgalmas felfedezést kínál, amikor egy-egy művészt más szerepben üdvözölhetünk, mint amelyben a Müpa korábbi Wagner-előadásain megismertük.

Új szerepkörben lép pódiumra Michael Volle is: a kiváló német bariton, akitől 2019 márciusában Bach-kantátákat hallottunk, ezúttal dalestet ad a legendás zongorakísérő, Helmuth Deutsch társaságában: műsorán változatos német és olasz nyelvű Liszt-antológiába ékelődnek Wagner francia nyelvű dalai.

És vajon mi koronázza meg a nappaliból nézhető és hallgatható, különleges idei Wagner-napok eseménysorát? A 2019-es, felújított Ring Johan Reuterrel (Wotan), Catherine Fosterrel (Brünnhilde), Stefan Vinkével (Siegfried) és másokkal. Annak idején már rácsodálkoztunk az átalakult koreográfiára, az átrendeződött színpadi mozgásokra és a tizenhat órányi vadonatúj mozgóképes anyagra. Most kényelmesen hátradőlhetünk kedvenc fotelünkben, engedve, hogy ismét hasson ránk a Müpa felfrissült, de önmagához hű Ringjének hangsúlyaiban és árnyalataiban módosult, gondolati aranyfedezetét tekintve változatlan üzenete.

Videó