Literárium

A Keresztury Tibor szerkesztette Literárium-esteken az irodalom kilép a könyvek lapjairól és élő, mozgalmas eseménnyé válik. A műsorok egyedi ötleteikkel, olykor szokatlan megközelítésükkel új oldalukról mutatják be a szerzőket és a műveket, kedvet ébresztve ahhoz, hogy kézbe vegyünk addig még nem ismert köteteket is.

A 2016/17-es évad Literárium-sorozatában megemlékezünk a közelmúltban elhunyt Esterházy Péterről. Az emlékesten az egyik legismertebb és legtöbb nyelvre lefordított magyar író – sajnos, immár befejezett – korszakos életművének páratlan gazdagságát idézik fel a közreműködők. A határon túli magyar irodalmat több meghatározó alkotó is képviseli ebben az évadban. Az erdélyi irodalom egyik legjelentősebb költőjének tartott Markó Béla, a kortárs magyar költészet egyik legkifinomultabb hangú lírikusa zárja a naptári évet, illetve a magyar lírai nyelvet megújító vajdasági Tolnai Ottó nyitja a következőt. Az ugyancsak vajdasági Végel László, az Új Symposion első generációjának jeles képviselője is a Literárium-estek vendége lesz az évadban. Két gyökeresen különböző személyiségű író kezdi és fejezi be a sorozatot: a türelmes személődés mestere, a Budapest eltűnt idejének nyomában járó Zeke Gyula indítja, illetve a kortárs magyar irodalom egyik legeredetibb figurája, az irodalmi normáknak és műfaji kötöttségeknek egyaránt fittyet hányó Cserna-Szabó András zárja az esteket, mintegy csattanóként.

A műfajok, stílusok, hangulatok változatosak, de minden Literárium-est az irodalom eleven élményével ajándékozza meg a közönséget.

A jegyek ára alkalmanként 2300 Ft, helyfoglalás az Üvegteremben érkezési sorrendben.

Literárium

Literárium Extra