Müpa Filmklub

A nagy Woody Allen menet

A Müpa filmklubjának új sorozata, A nagy Woody Allen menet impozáns válogatás a színész-író-rendező munkásságából. Tizennyolc film. Nem semmi. Bár, ha azt vesszük, hogy ez Woody Allen filmes termésének még az egyharmada sincs… Elképesztő. Mikor aludt? (Biztosan lenne poénja az inszomnia és a narkolepszia összefüggéseiről.) 1950-ben televíziós íróként lépett be a mozgókép világába. Így aztán végig menetelve a filmjein nem csupán őt ismerjük meg, hanem az alkotásain, alakításain keresztül azt is, hét évtized alatt hogyan változott meg a világ. Woody Allen ugyanis furcsa komédiás. Vicceiben, szólásaiban és beszólásaiban megjelenik egy erős kulturális-művészeti hagyomány. De hogy mégse illetődjünk meg annyira, szorult helyzetünkből gyorsan kisegít bennünket egy poénnal. Hogy nevessünk. Hogy értsük. A többi meg vágy, szerelem, szeretet… Élet és halál. (De erre is van egy vicce.)

110 éves a magyar animáció

Jó dolog a valóság, de még annál is jobb olykor egy gombnyomással kikapcsolni azt. Vagy épp egy mozijegy megváltásával. Ismerje meg sorozatunkból a magyar animációs filmtörténet legszabadabb művészeit, akik világszerte nézők millióinak segítettek kicsit közelebb kerülni az álmok birodalmához, ahol sem a fizika makacs törvényei, sem a szürke hétköznapok nem a megszokott rendszer szerint működnek!

Válogatásunkba olyan jeles alkotók munkáit gyűjtöttük össze, akik sajátos formanyelvükkel alapjaiban határozták meg a műfaj alakulását és a nézők viszonyát az animációs filmekhez. Mielőtt még bárki legyintene: nem „csak” mese. Hidegháborús propagandamű a fokozódó nemzetközi helyzetben, generációs életérzés a hetvenes évek belvárosi rögvalóságáról. És amikor mese, olyankor sem „csak” az. Összművészeti táncos-zenés „kultúrtrip” Kodály zenéjére, ősi magyar monda pszichedelikus víziókkal vegyítve, közéleti hangulatjavító alapmű ludakkal.