Európai Hidak

Fókuszban az Egyesült Királyság


Igazán különleges fesztiválnak nézünk elébe, hiszen a Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös rendezvénysorozata keretében ezúttal éppen egy olyan ország kulturális kincsei kerülnek a figyelem középpontjába, amely már nem az Európai Unió tagja. Persze az Egyesült Királyság ettől függetlenül is fontos és megbecsült része a kontinensnek, amit számtalan maradandó mű és kiváló alkotó is alátámaszt: a zene mellett a filmművészet és az irodalom sem maradhat ki a rendkívül gazdag programból. 

A fesztivál barokk hangversenyén újra a Budapesti Fesztiválzenekarral lép színpadra a világhírű szoprán, Baráth Emőke, a karmesteri pulpituson pedig a régizene fenegyerekét, a brit Christian Curnynt üdvözölhetjük. A zenekar emellett külön estet szentel a szigetország elmúlt negyven évének, harmadik előadásukon pedig Anglia, Wales és Skócia hangjait idézik meg Haydn, Britten és MacMillan művein keresztül. Az ír kocsmazene rajongói a Firkin koncertjének örülhetnek: a zenekar olyan népszerű előadókkal osztozik a színpadon, mint Szalóki Ági, Karácsony James, Szabó Attila és Baricz Gergő. Sőt, Magyarország első Pink Floyd tribute zenekara, a Keep Floyding is a Müpába érkezik a nagy előd legendás dalaival.

Az irodalomkedvelők Nádasdy Ádám összeállításában, népszerű hazai színészek tolmácsolásában élvezhetik angol, illetve brit szerzők műveit, a filmek szerelmesei pedig olyan vitathatatlan klasszikusokat nézhetnek újra egy-egy érdekes beszélgetés kíséretében, mint a 2001: Űrodüsszeia, a Ragyogás, a Tágra zárt szemek, az Egy kapcsolat vége vagy az Állatfarm. Végül, de nem utolsósorban érdemes megnézni a fesztiválhoz kapcsolódó izgalmas kiállítást is (Purcelltől a punkig, avagy az angol modor), amely mintegy nyolc évszázad brit zenetörténetébe enged betekintést.