Jazz Showcase

A Müpában már holnap van! Aki hallani akarja, milyen lesz a hazai jazz jövője, nem hagyhatja ki a Jazz Showcase-t január utolsó hétvégéjén. A tizenhatodik börze kiváló bizonyítékát adja annak, hogy a néhány évvel ezelőtti felfedezettek egyéni elképzelésekkel, kitartó munkával és a jövőbe vetett hittel rendkívüli sikereket érhetnek el. 

A tizenhatodik Jazz Showcase beköltözik a Fesztivál Színházba. Január 27-én, 28-án és 29-én délután 16.30-tól, majd 18 órától két-két pályakezdő, sajátos hanggal rendelkező zenekar ad belőle ízelítőt, milyen számukra a jó jazz. Pénteken a Nagy Noémi Quartet és a Trio Johnology, szombaton a Symbiosis 5 és az Ineffable, vasárnap pedig a Sárközi Dina Quintet és a Varga Balázs / Expression mutatkozik be különleges műsorral, és rövid beszélgetések során is, amelyeket idén is Jazzkovács László vezet. Az ingyenes koncerteket a helyszínen lesz a legjobb végighallgatni, de aki nem teheti, az online is követheti az eseményeket élőben. Érdemes mindjárt jegyzetelni is, mert a közönség ismét szavazhat az általa legjobbnak ítélt zenekarra a Müpában és a mupa.hu weboldalon egyaránt. A koncerteket nemzetközi zsűri is figyelemmel kíséri, a három nap végén ők a szakmai díjazottat fogják kiválasztani, a jelenlévő fesztiválszervezők és klubtulajdonosok pedig különdíjakat adnak át kedvenceiknek.

Este 20.30-tól mindhárom napon annak lehetünk tanúi a Fesztivál Színházban, ahogy az előadók éppen hozzátesznek egy-egy lépőkövet a hazai jazz útjához. Pénteken Barabás Lőrinc és a német multiinstrumentalista, Niklas Paschburg egymásba fonódó live-actjeit hallhatjuk. Szombaton a fúvósokkal hasító KRIZ zenekar látja vendégül az elképesztő tempóban világsztárrá váló Jesús Molina zongoristát, vasárnap pedig a rekordgyorsasággal befutott, 2017-ben még pályakezdőként fellépő jazzbois mellett vendégeskedik a Kaláka.

A rendezvény szakmai partnere a Magyar Jazz Szövetség.

Fekete-Kovács Kornél – zsűrielnök 

zeneszerző, trombitaművész, karmester, a Modern Art Orchestra alapítója és művészeti vezetője

Zeneszerzőként, producerként és előadóként egyaránt a műfajok közti átjárhatóság áll érdeklődésének fókuszában, komponistaként nemcsak Magyarországon, de világszerte elismert tagja a kortárs jazz színterének. 1998 óta rendszeresen nagyzenekari formációkkal kollaborál, a big bandtől a szimfonikus zenekarig. 2005-ös alapítása óta művészeti vezetője a kortárs jazz és kortárs klasszikus zene határain alkotó Modern Art Orchestrának. Mindemellett számos kisebb formációs produkció megalkotója, producere. Hangszeres szólistaként egyike a legfoglalkoztatottabb hazai muzsikusoknak.

Borbély Mihály

klarinét- és szaxofonművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára

A Kossuth-, Liszt- és eMeRTon-díjas klarinét- és szaxofonművész hazánk egyik legsokoldalúbb fúvós multiinstrumentalista zenésze. Számtalan lemez felvételen közreműködött, a legkülönbözőbb műfajok jeles hazai és külföldi képviselőivel lépett színpadra, koncertezett itthon, Európa-szerte, az USA-ban, Mexikóban és Ausztráliában is. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszéke mellett számos rangos külföldi egyetemen és konzervatóriumban tart kurzusokat.

Karosi Júlia

énekesnő, zeneszerző, dalszövegíró, tanár

Karosi Júlia több különböző stílusú zenei programmal képviselteti magát a hazai és nemzetközi jazzszíntéren. Előadói és alkotói munkássága mellett a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola tanára, és a Magyar Jazz Szövetség elnökségi tagja. Stílusát a sokszínűség jellemzi, saját szerzeményei mellett előszeretettel nyúl népdalokhoz és klasszikus szerzők darabjaihoz Bartóktól, Kodályon át George Gershwin-ig és Stephen Sondheim-ig. Saját, énekesek számára kifejlesztett Bartók Mikrokozmosz gyakorlataival elnyerte az MMA ösztöndíját, és az elkészült pedagógiai anyaggal mesterkurzusokat tart itthon, és külföldön egyaránt.

Otmar Klammer

zenei újságíró, a grazi STOCKWERKJAZZ alapítója és igazgatója, az International Jazz Festival Leibnitz művészeti vezetője

1985 óta dolgozik zenei újságíróként Ausztria második legjelentősebb napilapjánál, a napi 848000 olvasóval bíró Kleine Zeitungnál és más osztrák, illetve német magazinoknál, valamint hetente jelentkező jazzműsora van a grazi rádióban. 1994-ben alapította meg a legendás grazi Stockwerkjazzt, 2013 óta az International Jazz Festival Leibnitz művészeti vezetője, de számos más jelentős, jazzhez köthető szervezetnek alapítója is szerte Ausztriában és Németországban.     

Christoph Klein

a bécsi ZWE Jazz Club művészeti vezetője 

Bécs egyik legismertebb jazzklubja, a ZWE vezetőjeként élvezi, hogy életében minden estének szerves része a zene. Missziójának tekinti a pályakezdő fiatal művészek szakmai fejlődésének támogatását, és hisz abban, hogy mind a megfelelő szintű, professzionális fellépési lehetőségek biztosítása, mind az európai jazz színtér összefogása hozzásegítheti őket az előrelépéshez.   

László Attila

gitárművész, zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense

A Liszt Ferenc-díjas jazzgitáros és zeneszerző a modern magyar jazz kiemelkedő képviselője, érdemes művész. A Bartók Béla Konzervatórium jazz tanszakának elvégzése után élvonalbeli hazai jazzegyüttesekben játszott, pályafutása során a legnagyobb amerikai világklasszisokkal lépett fel. 1987 óta tanít a jazz tanszéken, jelenleg is a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, az iskola big bandjének vezetője. A Jazz Showcase sorozat 15 éve alatt az általa vezetett L.F.Z.E. Senior Big Banddel több alkalommal adtak nagyszabású gálakoncertet olyan külföldi vendégművészekkel, mint Miroslav Vitous vagy Patti Austin.

Steve Rubie, 606 Club London

zenész, a londoni 606 Klub tulajdonos-vezetője

Steve Rubie 1976 óta vezeti a London Chelsea negyedében található legendás 606 Klubot. Az Egyesült Királyság vezető jazzklubja a legtehetségesebb zenészeknek, köztük számos magyar művésznek biztosít fellépési lehetőséget a hét minden napján, 2006-ben pedig az Év Jazzhelyszínének választották. 2019-ben a Worshipful Company of Musicians brit életműdíjjal tüntette ki Rubie-t zenei tevékenységéért és szolgálataiért. Immáron több alkalommal is zsűrizte a Jazz Showcase versenyzőit, legutóbb épp 2022-ben.

  • Budapest Music Center
  • Jazz Club DS, Dunaszerdahely
  • Művészetek Völgye – Harcsa Veronika Udvar
  • Paloznaki Jazzpiknik
  • Zempléni Fesztivál
  • 606 Club, London