Jazz Showcase 2024 

Mi a jazz? Nehezen meghatározható? Persze, hiszen bámulatosan képes változtatni a stílusait! Ha akarja, romantikus-pszichedelikus varázslat, máskor ambient jazz-pop utazás, esetleg hiphop-afrobeat lebegés. A 17. Jazz Showcase-en minden hang a jövőbe mutat.

Néha elég három ember egymásra hangolódása, hogy univerzumok magasodjanak előttünk: ezt mutatja meg a Gyémánt Bálint Trió február 16-án, pénteken, amikor Vortex of Silence című új albumuk anyagából adnak ízelítőt. Másnap, 17-én a hazai jazzszíntér egyik legújabb sztárcsapata, a New Fossils hívja éteri „táncba” Mathias Eick norvég trombitást, hogy megtalálják művészetük metszéspontjait. Végül 18-án, vasárnap a négy kontinensről verbuvált, a magyar Bognár Szabolcs billentyűs vezette Àbáse kalauzol hét határon túlra, de legalábbis a nyugat-afrikai, brazil és afroamerikai ritmusok és hangulatok elektronikától vibráló világába. A Fesztivál Színházban mindhárom nap 20.30-kor kezdődnek az esti koncertek.

A tehetségbörzére meghívást nyert – az idén először előválogató zsűri által kiválasztott – hat fiatal zenekar naponta kettesével mutatkozik be a színházteremben, ők 16.30-kor, illetve 18 órakor lépnek színre. A nemzetközi zsűri tagjai a helyszínen és online értékelnek, majd vasárnap, február 18-án ők és a közönség is kiválasztják a megítélésük szerint legjobb formációkat, akik a Nemzetközi Jazznap keretében újra koncertezhetnek a Müpában. A Jazz Showcase szakmai partnere a Magyar Jazz Szövetség.