Jazz Showcase 2024 

Hogy mi a jazz? Hogy nehezen meghatározható? Persze, hiszen bámulatosan képes változtatni a stílusait! Ha akarja, romantikus-pszichedelikus varázslat, máskor ambient jazz-pop utazás, esetleg hiphop-afrobeat lebegés. A 17. Jazz Showcase-en minden hang a jövőbe mutat.

Néha elég három ember egymásra hangolódása, hogy univerzumok magasodjanak előttünk: ezt mutatja meg a Gyémánt Bálint Trió február 16-án, pénteken, amikor Vortex of Silence című új albumuk anyagából adnak ízelítőt. Másnap, 17-én a hazai jazzszíntér egyik legújabb sztárcsapata, a New Fossils hívja éteri „táncba” Mathias Eick norvég trombitást, hogy megtalálják művészetük metszéspontjait. Végül 18-án, vasárnap a négy kontinensről verbuvált, a magyar Bognár Szabolcs billentyűs vezette Àbáse kalauzol hét határon túlra, de legalábbis a nyugat-afrikai, brazil és afroamerikai ritmusok és hangulatok elektronikától vibráló világába. A Fesztivál Színházban mindhárom nap 20.30-kor kezdődnek az esti koncertek.

A tehetségbörzére meghívást nyert – az idén először előválogató zsűri által kiválasztott – hat fiatal zenekar naponta kettesével mutatkozik be a színházteremben, 16.30-kor, illetve 18 órakor. Pénteken az Up To The Surface és az Emingó zenekar, szombaton két trió, a Grace and Gravy és az Intergeese, vasárnap pedig a Claudia Raquel Quintet és a Koncz Kriszta Group, vagyis énekes hölgyeket középpontba állító csapatok zenélnek. A nemzetközi zsűri tagjai a helyszínen és online értékelnek, majd vasárnap, február 18-án ők és a közönség is kiválasztják a megítélésük szerint legjobb formációkat, akik a Nemzetközi Jazznap keretében újra koncertezhetnek a Müpában. A Jazz Showcase szakmai partnere a Magyar Jazz Szövetség.

Borbély Mihály – zsűrielnök

klarinét- és szaxofonművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára

Bacsó Kristóf

szaxofonművész és zeneszerző, az LFZE Jazz Tanszékének vezetője és docense

Bércesi Barbara

a Müpa művészeti szerkesztője, zenei szakíró

Fekete-Kovács Kornél

zeneszerző, trombitaművész, karmester, a Modern Art Orchestra alapítója és művészeti vezetője

Christoph Klein

a bécsi ZWE Jazz Club művészeti vezetője

Steve Rubie

zenész, a londoni 606 Klub tulajdonos-vezetője

Francisco Sassetti

a Philharmonie Luxembourg művészeti tervezésért felelős vezető menedzser

  • Budapest Music Center
  • Jazz Club DS, Dunaszerdahely
  • Lamantin Jazz Fesztivál és Improvizációs Tábor
  • Magyar Jazz Szövetség
  • Művészetek Völgye Fesztivál – Harcsa Veronika Udvara 
  • Paloznaki Jazzpiknik 
  • Veszprémfest 
  • ZamJam
  • Zempléni Fesztivál
  • 606 Club, London / Harmónia Jazzműhely