Liszt-Berlioz-maraton

Liszt és Berlioz nemcsak kor- és pályatársak voltak – két 19. századi romantikus –, de barátok és fegyvertársak is. Ahogyan korábban Schumann és Mendelssohn, Debussy és Ravel műveit, most az ő alkotásaikat is együtt mutatja be a közönségnek a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar páratlanul népszerű zeneszerző-maratonja.

Beethoven követőiként, az általa kijelölt csapáson tovább haladva alkották meg életművüket a romantika nagyjai: Schumann, Mendelssohn, Wagner és a többiek. Ketten közülük, Hector Berlioz és Liszt Ferenc különösen közel álltak egymáshoz: mindketten a programzene zászlóbontói voltak, megreformálták a szimfonikus zenét és a versenymű műfaját, lelkesedtek a Faust-témáért és Byronért. Ahogyan életútjuk is sok ponton találkozott, műveik is számos hasonló vonást mutatnak, érdemes tehát egymás mellé helyeznünk e két alkotó munkásságát.

A Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar zeneszerző-maratonja rendkívül változatosan, sokéle nézőpontból kínál ízelítőt a két kivételes oeuvre-ből. Hallunk szóló zongorakoncerteket és kétzongorás hangversenyt, lesz mesélős beavatómatiné a gyerekek számára. Megszólal Liszt két zongoraversenye és Prométheusz című szimfonikus költeménye, Berlioz Fantasztikus szimfóniája és Harold Itáliában című „rangrejtett brácsaversenye”, mely Paganini megrendelésére készült. Bepillanthatunk a kóruskomponista Liszt műhelyébe, sőt még jazzfeldolgozásokban is meghallgathatunk néhányat a két zeneszerző művei közül.

A délelőtt kezdődő és késő estig tartó, tizenegy eseményt magába foglaló koncertfolyamban, amelyet ezúttal a Müpa Home közvetítéssorozatában élvezhetnek a szép muzsikák szerelmesei, felvonul a magyar zeneélet számos kiválósága. Hallhatjuk Bogányi Gergely, Báll Dávid, Fejérvári Zoltán, Balog József, Palojtay János és Balogh Ádám zongorázását, Szűcs Máté brácsajátékát, Káel Norbertet és a Jazzical Triót, a Szent Efrém Férfikart. A gyerekeknek szánt matiné műsorát a kiváló fagottművész, Lakatos György vezeti. Pódiumra lép a Máv Szimfonikus Zenekar Daniel Boico, az Óbudai Danubia Zenekar Hámori Máté, a Győri Filharmonikus Zenekar Berkes Kálmán vezényletével. A Pannon Filharmonikusokat Vass András, az eseménysort záró Budapesti Fesztiválzenekart Fischer Iván irányítja. Kalandozzunk együtt egy teljes napon át Berlioz és Liszt művészetének vadregényes tájain!