Metropolitan-közvetítések 2021/22

A Müpa Metropolitan-operaközvetítései 2021/2022-ben is sokféle izgalmat kínálnak az érdeklődőknek: új művekkel ismerkedhetünk, romantikus repertoárdarabok melódiahullámaiban mártózhatunk meg, világklasszis énekesek hangját csodálhatjuk, és újszerű rendezések ötletein töprenghetünk el. Irány a Met – irány a Müpa!

Ki ne vágyna arra, hogy beüljön a Metropolitan nézőterére, és végignézzen egy csúcsminőségű operaelőadást? 2008 óta a világ hetven országának operarajongói válhatnak a Met látogatóivá anélkül, hogy ezért New Yorkba kellene utazniuk. A HD minőségben sugárzott élő közvetítések gyakorlatába a Müpa korán bekapcsolódott, a közönség pedig kezdettől kitüntető figyelemmel kíséri az előadásokat, megtöltve a Fesztivál Színház és az Előadóterem nézőterét. Sokan vannak, akik egyetlen alkalmat sem hagynának ki az egymást követő premierek kínálatából.

Milyennek ígérkezik a 2021/2022-es évad? A Met egyik erénye az innovatív szellem: ezúttal három új operát is megismerhetünk. Terence Blanchard műve, a Fire Shut Up In My Bones kétszeresen is egyedi választás, hiszen szerzője a Met történetének első afroamerikai komponistája, aki ráadásul nem a klasszikus zene, hanem a jazz irányából érkezik. Matthew Aucoin Eurüdikéje ismert témát helyez új megvilágításba, két Orfeuszt is színpadra léptetve, akik közül az egyik a lebilincselő teljesítményt nyújtó kontratenor, Jakub Józef Orliński. Az ausztrál Brett Dean Hamletje ismét régi téma, de ezúttal is eredeti olvasatban, ráadásul elképesztő szereposztásban, amelyben Sarah Connollyt és John Tomlinsont is hallhatjuk.

A romantika kedvelőinek sem kell csalódniuk: lesz Borisz Godunov, Hamupipőke (Massenet), Rigoletto, Ariadné Naxosz szigetén, Don Carlos, Turandot, Lammermoori Lucia. Több előadást vezényel az új főzeneigazgató, Yannick Nézet-Séguin. Mellette olyan neveket olvashatunk a karmesterek listáján, mint Sebastian Weigle, Marek Janowski, Marco Armiliato, Riccardo Frizza. A rendezők között nagyágyú Stephen Wadsworth, Bartlett Sher, Elijah Moshinsky, David McVicar. És az énekesek? Egyetlen szóval: sztárparádé. René Pape, Piotr Beczała, Szonja Joncseva, Elīna Garanča, Matthew Polenzani, Anna Netrebko, Yonghoon Lee, Ferruccio Furlanetto – csak néhányat említve a pazar listáról. A Met-közvetítések az új évadban is a csúcsteljesítmények ünnepeit ígérik.