Régizene Fesztivál

Ha március, akkor Régizene Fesztivál. A Müpa 2022-ben immár hetedszer várja válogatott különlegességekkel a reneszánsz, a barokk és a bécsi klasszika szerelmeseit. Énekesek, hangszeres szólisták, zenekarok, karmesterek: az előadók között ezúttal is a külföldi és a hazai zenészvilág krémjét találjuk.
 
A világhírű szoprán, az évad művésze, Baráth Emőke Händel-áriákból állította össze fellépésének műsorát. Az est érdekessége, hogy a művésztárs és barát, Philippe Jaroussky az Ensemble Artaserse karmestereként vesz részt a hangversenyen. Rolando Villazón Christina Pluhar együttese, a L’Arpeggiata szólistájaként látogat a Müpába. Mesterségük címere Monteverdi, a jelmezekkel és fényeffektusokkal ékes színpadi összeállítás Tankréd és Klorinda párviadalában kulminál.

Cherubini Les Abencérages című operája kivételes csemege, amelyet Vashegyi György vezényletével ismerhetünk meg. A Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar partnereiként világhírű énekesek lépnek fel, köztük Anaïs Constans és Edgaras Montvidas. A katalán reneszánsz számunkra ismeretlen világ. A 16. századi Vila, Milà, Brudieu, Flecha és De Pastrana műveit most a barcelonai Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana énekesei és hangszeresei jóvoltából fedezhetjük fel.

A kénytelen házasság közönsége a Le Concert Spirituel, a Les Malins Plaisirs és a Compagnie d’Eventail Hervé Niquet vezényelte összművészeti produkciójából megsejtheti, hogyan működött együtt két halhatatlan alkotó: Molière és Lully. A Metropolitan mezzoszoprán sztárja, Joyce DiDonato, ahogy korábban, ezúttal is tematikus esttel rukkol elő: régi művésztársai, a Maxim Emelyanychev vezette Il Pomo d’Oro társaságában a Természet fenségét idézi meg Éden című műsorában, Cavalli, Händel, Purcell, Gluck, Wagner, Mahler, Ives és Rachel Portman műveit hívva segítségül.