Richard Strauss-maraton

Ha január vége, akkor maraton! Nem a szabad ég alatt – kellemes hangversenytermekben, ahol egy nagy zeneszerző művei sorjáznak délelőttől estig, koncerteken és filmvetítésen, a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar közös rendezésében. Ezúttal a 19. és a 20. században egyaránt otthonos Richard Strauss opusaival ismerkedhetünk, a hazai zenésztársadalom élvonalának jóvoltából.

Az ezerarcú, ellentmondásos, de zseniális Strauss 1864-ben született és 1949-ben halt meg, jócskán részesült tehát a 19. és a 20. század szemléletformáló hatásaiból. Írt utóromantikus műveket, meg tudott szólalni a modernség, az expresszionizmus vagy a neoklasszicizmus hangján, és zenéje az irányzat megszületése előtt mutatja fel a posztmodernre jellemző tulajdonságokat. Nem gyártott elméleteket, hivatalnoki rendszerességgel komponált, írt mindent, ami egy nagy életműhöz kell. Csodálták és utálták – de senki sem volt közömbös iránta. Megkerülhetetlen, a legnagyobbak méltó társa.

A Müpa és a Fesztiválzenekar közös maratonja az életmű koncerttermi műfajaiból válogat, egyformán törekedve ismert darabok felidézésére és ismeretlenek felfedezésére. Hallhatunk nagy szimfonikus költeményeket és versenyműveket, de rácsodálkozhatunk a kórusok és dalok, zongora- és kamaraművek szépségére is. Pódiumra lép a MÁV Szimfonikusok, a Győri Filharmonikusok, a Pannon Filharmonikusok, a Concerto Budapest és a Fesztiválzenekar, vezényel Farkas Róbert, Rajna Martin, Vass András, Takács-Nagy Gábor, Fischer Iván. Jobbnál jobb zongoristák váltják egymást Várjon Dénes, Palojtay János, Mali Emese, Báll Dávid és Lajkó István személyében. A vokális zene kedvelői a Nemzeti Énekkar, Pasztircsák Polina, Eleanor Lyons hangjában gyönyörködhetnek – és számos kamaraprodukcióban mutatják meg tudásukat a Fesztiválzenekar kiváló művészei.