Advent a Müpával

A művészet mindenkié.

Senkit sem hagyunk nélküle!
 

Ez a karácsony más lesz, mint az eddigiek, azonban ezekben a rendkívüli időkben talán még fontosabb, hogy befelé és egymásra figyelve készüljünk az ünnepekre. A várakozás öröméhez hozzájárulva december 1. és 24. között mindennap egy-egy mostantól bármikor elérhető digitális tartalommal ajándékozzuk meg nézőinket, hogy otthonuk kényelmében is részesei lehessenek a hamisítatlan Müpa-élménynek.

Bizonyos felvételeket csak a Müpa+ hűségprogram tagjai nézhetnek meg teljes egészében, ezért ha még nem csatlakozott volna a számos előnyt tartogató programunkhoz, regisztráljon ingyenesen!

A részletekért figyelje Facebook-oldalunkat, és térjen vissza rendszeresen ide, hiszen mindennap egy-egy újabb meglepetést fed fel különleges adventi kalendáriumunk kinyíló ablaka. Persze tudjuk, hogy az élő koncertélményt semmi sem pótolhatja, de egyszer újra eljön a találkozások ideje! Lepje meg szeretteit Müpa-ajándékutalvánnyal, amelyet akkor válthatnak be, amikor ismét biztonságban élvezhetjük az együtt töltött pillanatokat. Ráadásul november 26. és december 24. között 10.000 forintonként 1000 forintos utalványt adunk ajándékba!

Tartson velünk, hangolódjunk együtt az ünnepekre: a felvételekhez kellemes szórakozást kívánunk!

 

A napi ajándékokért kattintson a napokra!

Január 3-ig megnyitjuk digitális médiatárunkat!

Végre elérkezett december 24-e, szenteste alkalmából pedig egy igazán sokrétű és izgalmas virtuális ajándékot teszünk legkedvesebb nézőink karácsonyfája alá. Adventi kalendáriumunk utolsó meglepetése nem más, mint hogy mindenki számára elérhetővé tesszük digitális médiatárunk felvételeit egészen 2021. január 3-áig! Hogy ez mit jelent? Ez idő alatt bárki regisztráció nélkül megtekintheti bármelyik videónkat, illetve meghallgathatja irodalmi estjeinket. Persze aki esetleg még nem csatlakozott volna ingyenes hűségprogramunkhoz, annak érdemes néhány kattintással, díjmentesen regisztrálnia, hiszen így január 3. után is elérheti kiváló minőségű koncertvideóinkat és hangfelvételeinket. Kellemes szórakozást és békés, boldog ünnepeket kívánunk!

 

Angyalhangok – a Cantemus Kórus adventi koncertje

2020. december 23., szerda 19:30

A 2017/18-as évad együttesévé választott Cantemus Kórus művészi tevékenységének minőségét az évtizedek alatt összegyűlt számtalan versenygyőzelem, díj és kitüntetés, koncertek, hanglemezek, rádió- és tévéfelvételek sokasága jelzi. Adventi koncertjük Palestrinától John Rutterig ívelő műsora a maga stiláris gazdagságával méltón jelzi, milyen felkészültek, sokoldalúak és rugalmasak a Cantemus kórusok. A koncerten a tiszta emberi hang eszközével a karácsonyvárás örömét emelik angyali szférákba. Olyan egymástól távoli zenei világok, mint Schütz vagy Britten, Händel vagy Kocsár Miklós művészete, meglepő egyértelműséggel alkotnak harmóniát és olvadnak össze egyetlen hangulati ívvé az advent misztériumában. Idézzük fel együtt ezt a minden ízében ünnepi koncertet!

 

A lipcsei Tamás-templom fiúkórusa

Egy igazán ünnepszámba menő koncert ínyenceknek! Az egyedülálló bentlakásos iskolát, amelyben száz 9 és 18 év közötti fiatal tanul, Johann Sebastian Bach neve tette halhatatlanná. A kiegyensúlyozott nevelés, a nagyszerű tanárok és a válogatott diákcsapat összmunkája ma ugyanúgy a legmagasabb színvonalat képviseli, mint a 18. században. A kórus minden megszólalását professzionalizmus és bámulatosan egységes hangzás jellemzi, mégis spontán zeneiség hatja át produkcióikat. Repertoárjuk középpontjában Bach és a német barokk muzsika áll, 2017-ben a Müpában a ma már kevésbé ismert zeneszerzők alkotásaiból válogattak annak a karnagynak a vezetésével, aki nem sokkal korábban vette át a feladatkört. Gotthold Schwarz a Tamás-iskola neveltje, ebben az intézményben kezdte pályáját az 1960-as években, és a korábbi évtizedek alatt is rendszeresen dolgozott a neves kórussal.

 

Tátrai Band

Az 1989 óta működő Tátrai Band tagjai – köztük Tátrai Tibor, Horváth Charlie, Pálvölgyi Géza és Solti János – a legelismertebb hazai muzsikusok közé tartoznak. Pályafutásukat számos nagylemez és aranylemez fémjelzi, és olyan ismert számok, mint a New York, New York vagy a Küszöbön túl. 2018-as müpás koncertjüket megelőzően még soha nem játszottak a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, ezért izgalmas világukat azon az estén legnagyobb slágereikkel és néhány különleges zenei csemegével is fűszerezték. Idézzük fel együtt ezt a nem mindennapi eseményt, amelynek felvételét bármikor érdemes elővenni, hiszen az adventi készülődéshez, de akár a szilveszteri szűk körű ünnepléshez is tökéletes választás.

 

Pécsi Balett / Dubrovay László: Faust, az elkárhozott – balettbemutató

Egy tisztességes, becsületes, példamutató élet után az elkárhozás megtörténhet? Győzhetnek a gonosz erők? – kérdezi Dubrovay László. Erre válaszol a táncdráma, amelynek zenéje az elmúlt 70 év egyik legnagyszabásúbb eredeti balettkompozíciója. Dubrovay balettje Goethe Faustjának első és második részét követi, és a filozofikus drámához hasonlóan a zene is enciklopédikus teljességre törekszik. A zenekar különleges színekben fürdik, a táncrészletek eleven karaktereket mintáznak, a hangok szinte maguktól is képekké válnak. Vincze Balázs, a Pécsi Balett 2016-os előadásának koreográfusa szerint Dubrovay Faust-víziója „monumentális, szinopszisa aprólékosan részletezett, elképesztően színes, a zenemű szinte tánc nélkül is vizualizálható, és a zeneszerző személyisége legalább annyira inspirál, mint Faust bolyongása, szerelmei és pokoljárása”. 

 

Literárium: Sándor Iván

Az 1930-ban született József Attila-, Márai- és Kossuth-díjas Sándor Iván a kortárs magyar irodalom jelentős mestereként több szempontból is fokozott érdeklődésre tarthat számot. Amellett ugyanis, hogy kiváló regényíró, könyveinek jelentős hányada esszékötet: Sándor Iván az itthon kihalófélben levő műfaj egyik utolsó színvonalas fenntartója. Bibó István, Szerb Antal, Halász Gábor örököseként még komolyan veszi annak ethoszát, hogy az írónak kötelessége az ország ügyeire, annak mindenkori állapotára reflektálni, nem tévesztve közben szem elől a történelem mindmáig fehér foltjait sem. Így kerül érdeklődése középpontjába például a tiszaeszlári per, az 1956-os forradalom utóélete, a rendszerváltás bizakodásai és csalódásai, a regény jövője és megannyi más. Idézze fel digitális irodalmi hangfelvételünkkel ezt a nem mindennapi estét, amely Fodor Tamás színész és Lukács Miklós cimbalomművész közreműködésével valósult meg 2019 tavaszán!

 

Lajkó Félix – Szerenád szimfonik

2017 februárjában egy igazán különleges Valentin-napi koncertnek lehettünk szem- és fültanúi. A besorolhatatlan stílusú Lajkó Félix mindegy, mihez nyúl, kivel lép színpadra: a végeredmény mindig kristálytiszta, valamilyen mély forrásból táplálkozó, ösztönös, zsigeri lélek-zene vegyület. A hegedűs zenei világa önálló műfajt teremt, amelyet különleges érzékenységgel és érzékkel vegyít bármilyen, hozzá hasonlóan igényes zenei stílussal. Ezúttal a Budafoki Dohnányi Zenekar segített neki a szárnyalásban: a Szerenád szimfonik előzményei egészen 1997-ig, Félix első lemezéig nyúlnak vissza. Annak utolsó számában, a Szerenádban – igazi macsó módjára, mégis nemes egyszerűséggel – közli a hallgatóval: itt Lajkó Félix beszél. És mindig érdemes meghallgatni!

 

Little G. Weevil Band: Something Poppin’

A koncerten Little G Weevil, azaz Szűcs Gábor többszörös díjnyertes zenész, énekes 2017-ben megjelent, Something Poppin' című lemezét mutatta be európai turnéja részeként. Az album a világ összesített bluesslágerlistáján a legjobbak között szerepelt, az amerikai sajtó forradalminak nevezte, és Ausztráliától Japánig kiváló kritikákat kapott. Little G remek zenekarral, vokalistákkal és világsztár vendégekkel, az angol Dionne Bennett-tel és a soul és R’n’B műfajában az egyik legkeresettebb amerikai párosnak számító James & Blackkel érkezett a Müpába, illetve a gitárlegenda Tátrai Tiborral, akivel ekkor lépett először közösen színpadra.

 

René Jacobs és az Akademie für Alte Musik Berlin

A pályáját énekesként kezdő, majd a régizenére specializálódó karmesterek élvonalába emelkedő René Jacobsnál biztosra vehetjük, hogy koncertjein a legismertebb műveket is új oldalukról ismerhetjük meg. Szerinte „Bachot énekelni annyit jelent, mint alázatból leckét venni; mert az ő zenéjében nincs hely semmilyen hívságnak.” Egy interjúban így fogalmazott: „Bármennyire fontos és szükségszerű is foglalkoznunk azzal, hogy milyen volt egykor egy mű előadása, ez nem lehet az interpretációnk alapja. Ha csak erre figyelünk, bizonyosan csapnivaló lesz az interpretációnk, alibi lesz az egész, hiszen e mögé rejtjük el, hogy nincs egyéniségünk és fantáziánk. Harnoncourthoz hasonlóan én is úgy gondolom, hogy nem tudok autentikus Bachot csinálni, csak autentikus Jacobst.” Az Akademie für Alte Musik Berlin erről tett tanúbizonyságot a 2017-es Budapesti Tavaszi Fesztiválon, ahol a Máté-passió csendült fel kiváló énekesek tolmácsolásában.

 

Cserna-Szabó András-est

A többek közt József Attila-, Mészöly Miklós- és Arany Fakanál-díjas Cserna-Szabó András a kortárs magyar irodalom egyik legeredetibb figurája és legautentikusabb alkotója. Fittyet hány az irodalmi normákra, műfaji kötöttségekre, elvárásokra: prózája – legyen az elbeszélés, regény vagy gasztrokrimi – öntörvényű, hasonlíthatatlan, élvezetes és szabad. A Müpa Literárium sorozatának 2018-as estjén Víg Mihály, Tankó Erika, Mészáros Máté és Jánossy Lajos műsorvezető-házigazda közreműködésével pillanthattunk be ebbe a nem mindennapi írói világba. Digitális irodalmi gyűjteményünk hangfelvétele igazi felüdülés és izgalmas kaland: vezetéshez vagy éppen főzéshez is ideális!

 

The Life of Mörk

A Mörk néhány év alatt az egyik legkeresettebb magyar zenei exportcikké vált. Zentai Márk csapata a németországi Elbjazz Festival és a Leverkusener Jazztage nagyszínpadai után a Müpában is megmutatta, mi is az a Mörk-életérzés. Funk és soul alapokon nyugvó pszichedelikus zenéjük eklektikusan mai hangzású, mégis a nagy elődök nyomdokain jár. 2019-es koncertjükön a zenei komplexitás és az improvizáció mellett vendégművészekkel és vizuális elemekkel egészült ki a zenekar. 2018 őszén megjelent EP-jük, a The Death of Mörk komorabb hangvételű, amelyben szó van elmúlásról és a benne rejlő félelmekről. Ezt egy 2019 tavaszán napvilágot látott kislemez ellensúlyozta, amely The Resurrection of Mörk címmel szabadította fel a hallgatóságot. Ez a két ellenpólus állt össze egy nagylemezzé: ne hagyja ki ezt az elementáris erejű és izgalmas audiovizuális hullámvasutat!

 

Monteverdi: Poppea megkoronázása

2015-ben újabb jelentős állomásához érkezett a Vashegyi György vezette Orfeo Zenekar és Purcell Kórus barokk operákat bemutató sorozata. Monteverdi utolsó színpadi művének egyik különlegessége, hogy a keletkezése idején, 1642-ben már 75 éves szerző merészen újítva nem mitológiai történetet, hanem – elsőként az operatörténetben – történelmi eseményt vitt színre. Seneca, Drusilla, a megcsalt Octavia császárné, Néró és szeretője, Poppea története sikamlós és erkölcstelen: a rosszak győzedelmeskednek, a jók pedig bűnhődnek. A főbb szerepekben olyan nagyszerű énekeseket hallhatunk, mint Baráth Emőke, Vizin Viktória, Hagar Sharvit és Matthew Shaw, a korhű hangszeres előadás és a rendezés egysége maradandó élményt ígér. Monteverdi a korban szélsőségesen avantgárd zenéje ma is rendkívül kifejező.

 

Náray Erika vendége: Segal Viktor

Podcastunkkal Náray Erika és Segal Viktor izgalmas beszélgetésének lehet – újra vagy először – fültanúja. A nemzetközi hírű séf éveken át dolgozott külföldön, elegáns szállodákban és Michelin-csillagos éttermekben. Ma is sokfelé hívják, de amikor itthon van, irodalmi esteken, színházban, koncerteken találkozhatunk vele. Érdekes, olykor szokatlan jeleneteket látott már, sokféle emberrel, történettel találkozott, sorsok tárulhattak fel előtte. Sztárséfnek lenni kemény munka, de sokszor szórakoztató is. Segal Viktor szereti kitalálni, mi bújhat meg a felszín mögött. Annak idején két bőrönddel indult el itthonról 1989-ben. Tíz évig úgy dolgozott külföldön, hogy soha nem kérdezte, mennyi lesz a fizetése. Fejlődni akart: mindig oda ment, ahol tanulhatott. Aztán mindenütt addig maradt, amíg izgatta az, amit csinál. Ma már másra vágyik: közvetlen, őszinte találkozásokra – olyan étteremre, ahol ő maga teheti vendége elé a számára készített ételt.

 

Béla Fleck & Abigail Washburn

Egy igazán emlékezetes koncert 2015-ből! A világ sokak szerint legjobb bendzsójátékosa, Béla Fleck Bartók után kapta a keresztnevét. A bendzsó hagyományos közegét, a bluegrass zenét jazzel és rockkal vegyítve hatalmas sikereket ért el. Victor Wooten basszusgitárossal és Roy „Futureman” Wootennel Béla Fleck and the Flecktones néven alapított bandát, majd Howard Levy harmonikással és Jeff Coffin szaxofonossal vált teljessé a felállás, amellyel számos Grammy-díjat zsebeltek be. Fleck írt bendzsóversenyt nagyzenekari kísérettel, kutatta a hangszer afrikai gyökereit, és a szintén bendzsón játszó Abigail Washburnnel koncertezik. Kettejük tökéletes egymásra hangoltságának magyarázata, hogy házastársak, és mindketten tisztelői és értői az Appalache-hegység muzsikájának. Washburn tizenöt éve egy pekingi jogi iskolát hagyott ott a bendzsóért, de e múltjából megmaradt, hogy koncertjein kínaiul is énekel.

 

Müpa Karácsony 2020: külföldi könnyűzene

Még nem sikerült ráhangolódnia az ünnepekre? Sebaj, segítünk: a magyar slágerek után a külföldi karácsonyi dalok sem maradhatnak ki! Ezúttal is az elmúlt évek során a Müpában színpadra lépett sztárok fülbemászó zenéiből válogattunk össze egy csokorra valót. Többek közt Natalie Cole, Kurt Elling, a Take 6, Sinéad O’Connor, Gregory Porter, Dianne Reeves, a New York Voices, Marcus Miller, a Jazz At Lincoln Center Orchestra, Diana Krall és John Scofield gondoskodik a meghitt hangulatról. Hamisítatlan ünnepi dallamok egyenesen a legnagyobbaktól: aláfestő zene ajándékcsomagoláshoz, vacsorához vagy éppen egy jó beszélgetéshez!

 

Barabás Lőrinc Quartet & Takuya Kuroda

Barabás Lőrinc a magyar zenei élet meghatározó egyénisége, aki számos sikeres hazai formációban közreműködött. Olyan művészekkel játszott együtt, mint Valerie June, Bonobo, Nicola Conte, Erik Truffaz, Parov Stelar és Nils Petter Molvær. 2005-ben alapította meg első saját együttesét, a Barabás Lőrinc Eklektricet, amellyel két lemezt jelentetett meg. 2015-ben hozta létre a Barabás Lőrinc Quartetet Cséry Zoltán billentyűssel, Herr Attila basszusgitárossal és Nagy Zsolt dobossal. Új albumuk 2018-as bemutató koncertjén különleges vendégművész csatlakozott hozzájuk Takuya Kuroda személyében. A japán trombitás a jazz, a post-bop, a neo-soul, a hiphop és az elektronikus zenei stílusok között cikázik. Élje át újra az izgalmas zenei találkozást!

 

Nyáry Krisztián-est

Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész a magyar kulturális élet egyik legszínesebb, legsokoldalúbb szereplője. Számos sikerkönyv szerzője, aki emberközelbe hozta a hazai facebookozók számára az irodalomtörténetet, és elérte, hogy örökre lekerüljenek a sablonos íróportrék a tantermek faláról. A Literárium rendkívül szórakoztató estjének idején – 2018 februárjában – éppen 19-20. századi magyar leveleket tartalmazó könyvsorozatán dolgozott: a levelek elhangzása után a mögöttük megbújó történeteket is elmesélte. A Digitális Irodalom hangfelvételének közreműködői: Móga Piroska és Elek Ferenc színművészek, illetve Jánossy Lajos műsorvezető-házigazda.

 

Margaret Island – A csend színei

Ötödik évébe lépve, 2019-ben a sokszínűség varázsát ünnepelte a Müpában a Füstös Bálint, Törőcsik Kristóf és Lábas Viki alapította Margaret Island zenekar. Könnyed, pozitív és őszinte üzenetekkel teli popzenéjüknek köszönhetően a csapat az akusztikus folkpoptól indulva rövid idő alatt jelentős népszerűségre tett szert, Eső című daluk 2016-os berobbanását követően hamar állandó színfoltjává váltak a budapesti és a vidéki kluboknak, fesztiváloknak és rádiós toplistáknak. Első hangversenytermi koncertjük meghívás elcsendesedésre: a korábbi ismert dalokból és a 2018 szeptemberében megjelent szerzeményekből kaphatunk egyedi, elgondolkodtató válogatást. A csend színei koncert az élet egyszerű igazságain, fájdalmain és örömein való ábrándozás, hangulatok sajátos szőttese.

 

A művészet felemel! – A Müpa karácsonyi rövidfilmje

Büszkén mutatjuk be idei karácsonyi kisfilmünket, amely egy kislány és egy zongora különleges barátságáról, a zene erejéről mesél. A rendező a Balázs Béla-díjas Szász Attila, aki olyan alkotásokat jegyez, mint A berni követ, a Félvilág vagy az Örök tél: utóbbit a legjobb európai tévéfilmnek választották a Prix Europa fesztiválon, emellett a filmben nyújtott alakításáért Gera Marina Nemzetközi Emmy-díjat nyert. A filmben Liszt Ferenc unokájához írt Karácsonyfa-ciklusát, egész pontosan annak első és ötödik darabját idézzük meg, amelyeket a Solaris zenekar alapító tagja, Erdész Róbert dolgozott át. Bár a filmben felbukkanó zongora önállóan is képes zenélni, a főszereplő kislány, Bicskey Míra tud és szeret is zongorázni, komoly tanári segítséggel és rengeteg gyakorlással készült fel a forgatásra, akárcsak a közreműködő kézdublőr, Beke Tünde.

 

Grieg: Peer Gynt – Dráma táncjátékkal két felvonásban

Igazi ínyencség 2017 novemberéből! A norvég irodalom egyik legtöbbet játszott darabjához Grieg Ibsen kérésére írt kísérőzenét. A zeneszerző azonban nem bízott a zene külföldi sikerében, ezért nyolc számból két szvitet írt, ezek ma legismertebb és legnépszerűbb művei. A drámát és a kísérőzenét együtt nemigen adták elő az elmúlt évszázadban: a teljes partitúra ugyanis csak az 1980-as években jelent meg. 2001-ben az MDR Szimfonikus Zenekar egy „koncertbarát” verziót mutatott be, amely a Grieg által írt huszonhat tételből huszonegyet használt fel, a drámai cselekmény elbeszélését pedig narrátorra bízta. A Müpa hasonló előadással varázsolta el a közönséget: a mesélő a magyar színháztörténet egyik legemlékezetesebb Peer Gynt-alakítását nyújtó Huszti Péter, a cselekményt pedig a Coincidance táncegyüttes jeleníti meg. Közreműködik a Budapesti Akadémiai Kórustársaság, Csereklyei Andrea, Megyesi Schwartz Lúcia és a nemrég sajnos tragikusan fiatalon elhunyt Blazsó Domonkos.

 

Wagner és a kortársak – Camilla Nylund dalestje

Richard Wagner úgy vonult be a zenetörténetbe, mint a zenedráma meghatározó mestere, azonban dalokat is írt – nem is akármilyeneket! Izgalmas felfedezőút megismerni ezeket, mérlegelni, mit fogad el kortársai eszköztárából, és miben különbözik tőlük. Ez különösen érzékletesen figyelhető meg akkor, ha egy Wagner-dalest műsorán más zeneszerzők – jelen esetben Sibelius, Mahler és Richard Strauss – alkotásai is szerepelnek. Kalauzunk, a finn Camilla Nylund otthonosan mozog a Wagner-repertoár területén: neki köszönhetjük a 2011-es Budapesti Wagner-napok Lohengrin-előadásának emlékezetes Elza-alakítását. Partnere, a német Helmut Deutsch korunk egyik legjelentősebb zongorakísérője a dal műfajában. A zeneszerző rajongói ráadásul már megvásárolhatják a Budapesti Wagner-napok nagy sikerű Ring-előadásainak DVD-jét külön-külön és díszcsomagolásban is a Rózsavölgyi és Társa Zeneműbolt üzletében, illetve webáruházában.

 

Müpa Karácsony 2020: magyar könnyűzene

A rádióban felcsendülő karácsonyi dalok általában az első egyértelmű jelei annak, hogy végérvényesen elérkezett az advent. Kedvenceink segítenek ünnepi hangulatba kerülni és megfeledkezni a hétköznapok nehézségeiről. Spotify-listánkat a Müpában az elmúlt években megfordult hazai előadók karácsonyi dalaiból válogattuk össze: Tolcsvay László, Muzsikás, Kaláka, Balogh Kálmán, Budapest Bár, Palya Bea, Kiscsillag, Zséda, Koncz Zsuzsa, Zorán, Kulka János, Gájer Bálint, Csík Zenekar – hogy csak néhányat említsünk közülük. Sütögetéshez, beszélgetéshez vagy egy jó ebéd mellé: hangolódjon velünk a karácsonyra!

 

Vers-estek: Szép Ernő

A különleges hangfelvétel 2019 áprilisában készült az Üvegteremben, méghozzá az Örkény Színház olyan népszerű művészeinek közreműködésével, mint Für Anikó, Gálffi László és Mácsai Pál, aki egyúttal rendezőként is jegyzi az előadást. A költőként indult Darvasi László válogatásának fókuszában Szép Ernő áll, a népszerű költő, majd divatos színpadi szerző, akinek regényei irodalmi szenzációnak számítottak. Később egy időre szinte teljesen megfeledkezett róla az irodalmi közvélemény, és mostanában fedezzük fel újra – mint a modern, abszurd irodalom hazai előfutárát. Ady Endre egyik legjobb barátja, de Molnár Ferenc legszűkebb baráti körének is tagja volt. Babits kezdettől fogva nagy költőnek, Hatvany Lajos a hazai városi irodalom egyik főalakjának tartotta. Humor és érzelmesség, halk bírálat és öngúny ötvöződik gyakran dalszerű verseiben, amelyek gazdag érzelemvilággal tudják új meg új módon kifejezni e líra alapértékeit: a szeretetet, a megértést és a megbocsátást.

 

Náray Erika vendége: Molnár Piroska

Jazzrajongók sorozatunk emlékezetes epizódjának főszereplője Molnár Piroska, a nemzet színésze, a Kossuth-, Jászai Mari- és Prima Primissima díjas kiváló színésznő. Az ország legrangosabb színházaiban fordult meg, és számos nemzetközi sikerű filmben nyújtott felejthetetlen alakítást. Nemcsak figyelemmel kíséri, hanem támogatja is a fiatalokat. Bevallása szerint nem vágyik a színházon kívüli nyilvánosságra, feltűnésre – ritkán szól, ám amikor megszólal, annak mindig súlya van. Erről pedig saját fülével is megbizonyosodhat hangfelvételünknek köszönhetően: Náray Erikának életről, hivatásról és persze zenéről mesélt 2020 februárjában. Podcastünk főzés, vacsora vagy éppen egy finom kávé mellé is tökéletes választás!