Iskolás programok

 

Zenebona – Ne csak hallgasd! – Kreatív játékok a hangokkal és hangszerekkel

A 15–20 fős csoportok számára szervezett foglalkozások résztvevői improvizációra, zenei kreativitásra épülő tevékenység közben fedezhetik fel eddig ki nem aknázott képességeiket, élvezhetik a „zenecsinálás” örömét. A foglalkozás első felében koncentrációt, memóriát, együttműködési készséget is fejlesztő ritmus-, szöveg- és dallam-improvizációra épülő kreatív játékokat játszanak a résztvevők. A gyakorlatok úgy vannak felépítve, hogy mindegyikük alkalmazható bármely korosztály képességeihez. A második részben a hang és a hangszerek általános jellemzőiről, valamint a különféle akusztikus hangszercsoportokról folyik interaktív beszélgetés, gazdag szemléltetéssel. Nevelési-oktatási intézmények csoportjait nagycsoportos óvodás kortól 18 éves korig fogadjuk.

 • Időtartam 60-70 perc.
 • Jelentkezés és időpont egyeztetése a junior@mupa.hu e-mail címen.
 • A programon való részvétel nevelési-oktatási intézmények 15-20 fős csoportjai számára ingyenes és előzetes jelentkezéshez kötött.
 • 5 éves kortól ajánlott.

 


 

Iskoláskoncertek

Valódi élőzenei élményeket kínál iskoláskorúaknak a sorozat, amely változó tanítási napokon délelőtti időpontban várja az iskolai csoportokat. A műsor minden esetben a művészi élmény és a didaktikus tartalom egységére épül, különböző műfajokat vonultat fel, az iskolai tananyaghoz és a gyerekek tájékozottságához igazodva.

Változó napokon délelőtt 11:00-tól
Korosztály: 10-14 év
Jegyrendelés a junior@mupa.hu email címen

 


 

Iskoláskoncertek extra - Zeneboncolás

A komolyzene számára a legnehezebben meghódítható közönség a gimnazisták és egyetemisták korosztálya. Rájuk összpontosít a Zeneboncolás programsorozata, amely kettős feladatot teljesít. Egyfelől ráébreszti a fiatalokat arra, hogy a klasszikus muzsika világa nem feltétlenül elutasító az ő popzenéjükkel szemben, másfelől meggyőzi őket arról, hogy a komolyzene merőben más eszközökkel, mégis nagyon hasonló módon építkezve beszél az őket is foglalkoztató érzelmekről és gondolatokról. A Zeneboncolás figyelmes, a finom részletek iránt fogékony zenehallgatókat kíván nevelni. Amellett, hogy a fiatalok a klasszikus zenét a saját, otthonos és ismerős zenei világukon átszűrve sajátítják el, a popzenét is biztosan más füllel hallgatják majd ezután. A kétrészes estek minden alkalommal egy „témára” adnak variációkat: azonos hangnem, műfaj, hangulat vagy zenei kifejezőeszközök kerülnek egymás mellé, hogy értelmezzék egymást. Mert a könnyű lehet komoly, de a klasszikus sem okvetlenül nehéz. 

Havonta egyszer változó napokon 11:00-tól
Korosztály: 12-18 év
Jegyrendelés a junior@mupa.hu email címen

Irány a Müpa! – háznézőben a Müpában

Az épületet és működését bemutató program általános és középiskolák számára. A diákcsoportok megismerkedhetnek a Müpa építészeti sajátosságaival, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem akusztikai rendszerével és orgonájával, a Fesztivál Színház technikai adottságaival.

 • Időtartam 45 perc.
 • Jelentkezés és időpont egyeztetése a junior@mupa.hu e-mail-címen.
 • 10 éves kortól ajánlott.

Bővebb információ

 

Próbalátogatás

Az érdeklődő iskolai csoportok részt vehetnek a Nemzeti Filharmonikus Zenekar próbatermi próbáin, a zenekar próbarendjéhez igazodóan előzetesen meghirdetett időpontokban. A diákok bepillantást nyernek a zenekari műhelymunkába, a próbához kapcsolódó beszélgetésen sok apró részletet tudhatnak meg a zenekar tevékenységéről és működéséről.

 • Időtartam 90 perc.
 • Jelentkezés és időpont egyeztetése a junior@mupa.hu e-mail-címen.
 • A programon való részvétel oktatási intézmények 15-30 fős csoportjai számára ingyenes és előzetes jelentkezéshez kötött.
 • 10 éves kortól ajánlott.

 

Hangoló – Koncert előtti beszélgetés

Esti hangversenyeket megelőző kedvcsináló, ráhangoló, felkészítő beszélgetés csoportos jegyet vásárló látogatók számára, sok érdekességgel, a koncerthez kapcsolódó információkkal, igény szerint az iskolában, vagy közvetlenül a hangverseny előtt, a Müpában.

 • Időtartam 45 perc.
 • A programon való részvétel nevelési-oktatási intézmények csoportos jegyet vásárló csoportjai számára ingyenes és előzetes jelentkezéshez kötött.
 • Jelentkezés, helyszín és időpont egyeztetése a junior@mupa.hu e-mail-címen.
 • 8 éves kortól ajánlott.

 

OrgonaExpedíció

A Müpa Nemzeti Hangversenytermének 92 regiszteres monumentális orgonáját Fassang László orgonaművész mutatja be az érdeklődőknek.  A diákok első kézből kapnak információt a hangszer építésének történetéről, felépítéséről, működéséről, és megismerkedhetnek fenséges hangzásával Fassang László improvizatív játéka által.

 • Időtartam 60 perc.
 • Jelentkezés és időpont egyeztetése a junior@mupa.hu e-mail-címen.
 • 10 éves kortól ajánlott.

 


 

Zenés tízórai

Az iskolás csoportok számára szervezett, egyórás interaktív koncerteken a hangszeres népzene, a világzene és a jazz tájain barangolunk, keresve a különféle műfajok közötti áthallásokat, kapcsolódásokat. Sorozatunkat általános iskolásoknak ajánljuk, akik így olyan műfajokkal kerülhetnek közelebbi kapcsolatba, amelyek hagyományosan kívül esnek korosztályuk mindennapi zenei tapasztalatain és az iskolai tananyagon.

A belépés díjtalan és regisztrációhoz kötött. Regisztráció, érdeklődés: junior@mupa.hu
Csütörtökönként 10 órakor a Zászlótérben
Korosztály: 8-14 év

 


 

Hangulat Junior

A Müpa évek óta sikeresen működő sorozata, a Hangulatkoncertek mintájára szerveződik, de kimondottan az iskolás korosztálynak szól ez az új sorozat. A kedd délelőtti hangversenyeken részben a Zeneakadémia Rendkívüli Tehetségek Előkészítő Tagozatának növendékei, vagyis a közönség soraiban ülő gyerekek korosztályához közel álló korú fiatal művészek adnak koncerteket. A műsorokban moderátorként a növendékeket felkészítő tanárok is közreműködnek: Eckhardt Gábor, az Előkészítő Tagozat oktatója és Fülei Balázs, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője számos gyerekeknek szóló műsor gyakorlott és sikeres szerkesztői, műsorvezetői, akik most növendékeikkel együtt lépnek pódiumra. 

Minden kedden 10:00 órától az Üvegteremben
A belépés díjtalan és regisztrációhoz kötött, jelentkezni a junior@mupa.hu email címen lehet.
Korosztály: 10-16 év

 


 

Literárium Junior

A havonta jelentkező Literárium Junior a Fesztivál Színházban és az Üvegteremben zajló kortárs és klasszikus irodalmi estek tematikájához, esetenként a gimnáziumi tananyaghoz kapcsolódva a középiskolás korosztályt szeretné megszólítani. Azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a formalitásoktól mentes előadások, beszélgetések, felolvasások, közönségtalálkozók, produkciók más megvilágításban, fogyasztóbarát módon hozzák közelebb az arra fogékony gimnazistákat a magyar irodalom értékeihez, arra ösztönözve őket, hogy rendszeres olvasókká váljanak.

Havonta egyszer szerdán 11:00-tól a Zászlótérben
A belépés díjtalan és regisztrációhoz kötött, jelentkezni a junior@mupa.hu email címen lehet.
Korosztály: 14 – 18 év