Budapesti Wagner-napok

„Nincs jegye Bayreuthba? Budapestnek is van egy Wagner-fesztiválja” – ezzel a címmel jelent meg a New York Times dicsérő kritikája a Budapesti Wagner-napokról 2013-ban. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, de a Fischer Ádám által megálmodott Wagner-ünnep sikere töretlen – a közönség és a kritikusok körében egyaránt. A csodát természetesen 2024 júniusában is átélhetjük. 

Az előadások sora a világhírű dán bariton, Bo Skovhus dalestjével indul, aki az intim műfaj késő romantikus gyöngyszemeiből válogat, Wagner Wesendonck-dalai mellett megszólaltatva Strauss, Schönberg és Mahler darabjait. Zongorista partnere a sokoldalú osztrák muzsikus, Stefan Vladar lesz. 

A júniusi fesztivál már egy jó ideje nem telhet el a Ring tetralógia nélkül, hiszen a germán mitológiából merítő zenedráma-folyam az istenek és hősök történetén keresztül a mai világ elé is tükröt tart. Ezúttal is Fischer Ádám kezei alatt, a Magyar Rádió Szimfonikusok Zenekara közreműködésével kel életre Hartmut Schörghofer értő rendezése, a négy este során pedig olyan formátumos énekesekkel találkozhatunk, mint Iréne Theorin, akit Brünnhildeként hallgatunk évről évre lélegzetvisszafojtva, Christian Franz, aki szintén sokadszor ejti rabul a közönséget Loge bőrébe bújva, és hosszan folytathatnánk a sort Johan Reuter tekintélyt parancsoló Wotanjától Karine Babajanyan érzelmes Sieglindéjén és Stefan Vinke hegyeket megmozgató Siegfriedjén keresztül az olyan visszatérő magyar művészekig, mint amilyen Schöck Atala vagy Gál Erika.

A Budapest Wagner-napok 2024-ben is egy olyan programmal zárul, amely bevezetőként szolgálhat a szerző műveivel még csak most ismerkedők számára, de az elkötelezett rajongóknak is nagy öröm, hiszen az Istenek és hősök elnevezésű koncerten Fischer Ádám a Nemzeti Filharmonikus Zenekar élén a legnépszerűbb Wagner-részletekkel varázsolja el közönségét.Elmarad a Budapesti Wagner-napok bécsi vendégjátéka

Értesítjük a kedves érdeklődőket, hogy a június 27-ére tervezett Szerelem és halál - A Budapesti Wagner-napok bécsi vendégjátéka című koncert technikai okokból elmarad.
 

Szerelem és halál

A Budapesti Wagner-napok bécsi vendégjátéka

2024. június 27., csütörtök 19:30
Bécsi Konzerthaus

Trisztán: Stuart Skelton – tenor
Izolda: Elisabet Strid – szoprán
Brangäne: Láng Dorottya – mezzoszoprán
Marke király: Jongmin Park – basszus
Melot / Kurwenal: Szegedi Csaba – bariton
A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara
Vezényel: Fischer Ádám

Wagner: Wesendonck-dalok
Wagner: Trisztán és Izolda – II. felvonás

Közel két évtizedes fennállása során először indul külföldi vendégjátékra a Budapesti Wagner-napok egy produkciója. Fischer Ádám vezényletével a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara az évszázados múltú Bécsi Konzerthausban lép fel. A szólisták között olyan világhírű művészeket találunk, mint Stuart Skelton, Elisabet Strid, Láng Dorottya és Jongmin Park. A produkciót, amelyben a Wesendonck-dalokat a Trisztán és Izolda II. felvonása követi, a közreműködők a közelmúltban elhunyt nagyszerű Wagner-tenor, Stephen Gould emlékének szentelik.

A koncertgyakorlatban nem újdonság egy-egy Wagner-operafelvonás önálló megszólaltatása: Budapesten az elmúlt évtizedekben megtörtént ez Az istenek alkonya és a Lohengrin esetében is. Nem véletlen, hogy Fischer Ádám, a Rádiózenekar nagyszerű együttese és a Budapesti Wagner-napok produkciói során már jelentős sikereket aratott világklasszis szólistagárda ezúttal a Trisztán és Izolda II. felvonását adja elő a Bécsi Konzerthaus pódiumán, hiszen a zenedrámának ez a részlete önmagáért is helytállóan kerek, ugyanakkor a szenvedélyek és a feszültség kivételes erejével hat. Jól illik a Trisztán és Izolda hangulatához az első részben elhangzó dalciklus, a Wesendonck-dalok – melynek szólóját Láng Dorottya énekli –, hiszen ennek megírásáért éppen az opera munkálatait szakította meg átmenetileg Wagner. A produkció férfi címszereplőjeként eredetileg a Müpában is lelkes ünneplésben részesült amerikai hőstenort, Stephen Gouldot kérték fel a szervezők, ám a művész szeptemberben bekövetkezett fájdalmasan korai halála örökre elszólította az operaszínpadról Bayreuth hősét, a felejthetetlen Tannhäusert, Siegfriedet és Trisztánt. A vendégjáték előadógárdája a bécsi fellépésen a kiváló művészt is búcsúztatja.

Rendező: Müpa

Kortyoljon bele Wagnerbe! A Budapesti Wagner-napok ideje alatt minden érzékre igyekszünk hatni, ezért idén se hiányozhatnak a Ring-karakterek által ihletett, egyedi ízvilágú kézműves sörkülönlegességek. A Szent András Sörfőzde kézműves söreit négy ízben, üveges és csapolt verzióban is meg lehet kóstolni. A Budapesti Wagner-napok címkéjével ellátott italokat a Müpa büféiben lehet megvásárolni, sőt, díszdobozban akár mindegyik karakter hazavihető. 

  • Brünnhilde: sárgabarackkal és bazsalikommal ízesített, kellemesen fűszeres, markánsan komlózott New England IPA (5,6%)
  • Hagen: magas extrakttartalmú, erős komlózottságú imperial pilsner (7%)
  • Siegmund: szűretlen bajor búzasör citrusos jegyekkel és banános, gyümölcsös aromával (4,9%)
  • Freia: pastry ale almával, ugandai vaníliaőrleménnyel és fahéjjal (4,2%)

Találja meg kedvencét!

 

A Budapesti Wagner-napok alatt a földszinti Átrium büféjének látványpultja mellett a Bohém Étteremben is ínycsiklandó finomságokkal várjuk! Június 21. és 23. között A walkür, a Siegfried és Az istenek alkonya előadásainak 50, illetve 60 perces szüneteiben à la carte vacsorakínálatunkból választhatja ki kedvenceit, köztük néhány, a komponista dédunokájának Vendégként Wagnernél – Művészet, kultúra és kulinária a Wahnfried villában című receptgyűjteménye által inspirált fogást.  

Ha szeretné megkóstolni a Wagner-napokra készült különlegességeinket, foglaljon asztalt a Bohém Étterembe.

 


Wagner ajándéktárgyak

Ismerkedjen meg a Budapesti Wagner-napok termékeivel: viselje magán a Ring ikonikus karakterei által ihletett zoknit, kitűzőket vagy a New York Times kritikusának méltató sorait, hűsítse magát Wagner-legyezővel és járja a várost egész évben wagneres kulaccsal, vászontáskával vagy hátizsákkal!

Videó

 


Wagner kincse – második előadássorozat

A Wagner kincse egyedi együttműködésként a MűGonddal és az ELTE-vel A nibelung gyűrűje sokoldalú értelmezésére vállalkozik. Irodalomtudományos, építészeti, logisztikai  és zeneesztétikai oldalról közelít Wagner főművéhez, nem feledve a Ring magyar fordításának és a librettó eredetijének összevetését sem. Nyolc előadás hat előadótól, köztük a Budapesti Wagner-napok művészeti vezetőjétől, Fischer Ádámtól. A kurzus élőben a Müpában vagy online is követhető. 

Van, aki évek óta Wagner-rajongó, és bizonyára sok olyan kultúrakedvelő is akad, aki már régóta tervezi, hogy behatóbban megismerkedjen az operairodalom legnagyobb szabású vállalkozásával, de még nem volt rá alkalma. Ez az előadássorozat mindannyiuk számára érdekes lehet, hiszen az alapoktól vezeti be a résztvevőket számtalan olyan ismeretbe, amely nélkül lehetetlen teljes képet alkotni Wagner művészetéről. A mesterkurzus az ELTE-n meghirdetett tárgyként is funkcionál, így az előadások résztvevői részben egy egyetemi kurzus élményét élhetik át, amikor a Ring tudományközi értelmezésére vállalkoznak. Nemcsak zeneközpontú megközelítéssel találkozhatunk az egyes alkalmakon, hanem Wagner összművészeti koncepciójához illően más művészetek irányából is kapcsolódnak az előadások a műhöz. A kurzushoz a tudást elmélyítő játékok, feladatok is tartoznak, a legjobban teljesítő résztvevő pedig páros belépőt nyerhet a 2024-es Ring Siegfried-előadására azon túl, hogy a sorozat részét képezi A walkür főpróbájának megtekintése is. A második sorozat azok számára is befogadható, akik nem vettek részt az elsőn, de kedvezményesen elvégezve az első sorozat e-learningjét a teljesség igényét most ők is megszerezhetik. 

Rendező: MűGond Hermeneutikai Kör, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Müpa
 

2024. április 9., kedd / 18:30
A Ring forrásai. A Nibelung-ének 
Előadó: Márton László, a Nibelung-ének fordítója

2024. április 16., kedd / 18:30
Szövegkönyv vagy dráma? A walkür librettója mint szépirodalmi alkotás
Előadó: Hoványi Márton, a MűGond vezetője és az ELTE oktatója

2024. április 23., kedd / 18:30
Hangnem, harmónia és dráma
Előadó: Kovács Sándor, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professor emeritusa

2024. április 30., kedd / 18:30
Zenéről van szó. Wagner zeneesztétikájának kritikája
Előadó: Hoványi Márton, a MűGond vezetője és az ELTE oktatója

2024. május 7., kedd / 18:30
Zenedrámából katedrálist. A bayreuthi Festspielhaus és a Müpa építészete
Előadó: Gunther Zsolt, Ybl-díjas építész

2024. május 14., kedd / 18:30
A kulisszák mögött. A Budapesti Wagner-napok szervezésének kulisszatitkai
Előadó: Kovács Brigitta, a Müpa komolyzenei főmunkatársa

2024. május 21., kedd / 18:30
Mondjam vagy mutassam? Bevezető előadás a Ring karmesteri kihívásairól
Fischer Ádám karnagy és Becze Szilvia műsorvezető beszélgetése

2024. május 28., kedd / 18:30 
Wagner és Magyarország. Wagner – Cosima – Liszt
Fischer Ádám karnagy és Rockenbauer Zoltán művészettörténész beszélgetése

2024. június 16., vasárnap
A walkür főpróbája