Európai Hidak 2019

Fókuszban Olaszország


Tavaly a Baltikum és Lengyelország köré épült az Európai Hidak sokszínű programja, ezúttal pedig Olaszországé a főszerep. A Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös rendezvénysorozata már hetedik alkalommal válogat egy izgalmas kulturális értékeket felvonultató ország művészeti alkotásaiból – a zenétől a képzőművészeten át az irodalomig.

Az eseménysorozat keretében közelebbről is megismerkedhetünk a Dél-Olaszországban honos pizzicával – a hozzá kapcsolódó hiedelem szerint a madárpók mérge ellen a féktelen tánc a leghatékonyabb szer –, hiszen a legjobb pizzica-zenekarok érkeznek a Müpába. A tamburinos-énekes Rachele Andrioli és a harmonikás Rocco Nigro a dél-olasz tánczenétől a portugál fadón át a mexikói rancheráig számos műfajban otthonosan mozog. Itt lesz velünk a pizzica élő legendájaként emlegetett mandolinos-énekes Mimmo Epifani és zenekara is, emellett színpadra lép a pizzica revival legnagyobb hatású képviselőjeként számon tartott Canzoniere Grecanico Salentino.

Az egyik legjobban várt program kétségtelenül az olasz Barry White, azaz Mario Biondi koncertje, akinek érzékien búgó baritonját ezer közül is felismerni. Bár a jazzben és soulban utazó énekest ritkán hallhatjuk olaszul, ezúttal több dalt is elénekel majd az anyanyelvén. A világhírű olasz filmzenék sem maradhatnak ki a programból: az olasz jazzélet kiválóságaiból alakult kvartett Cinema Italia címmel Ennio Morricone és Nino Rota híres témáiból válogat. Az itáliai életérzés persze nem lenne teljes az irodalom nélkül: a Literárum Extra Olasz irodalmi estjén kiváló színészek tolmácsolásában kapunk ízelítőt itthon is jól ismert olasz alkotók műveiből, sőt az est vendége lesz a népszerű író, Daniele Benati is.