Jazz Showcase

Elérkezett a Jazz Showcase, a közép-európai térség legjelentősebb tehetségbörzéjének tizenötödik kiadása. A 2021-ben a pandémia által jelentősen átszabott seregszemle ezúttal részben visszatér eredeti menetrendjéhez. A tehetséges fiatal jazzcsapatok február első hétvégéjén adnak élő koncertet az Átriumban, a tét pedig ez alkalommal is újabb fellépési lehetőségek elnyerése a nemzetközi zsűri és a jazzrajongó közönség szavazatai által. A rendezvény házigazdája ez alkalommal Jazzkovács László lesz.

A hat ifjú együttes most is csupa figyelemre méltó gárda, akik már színpadképes produkcióval készülnek. Tagjaik hangszerük kiemelkedő, de még pályájuk kezdetén álló muzsikusai, akik már bizonyítottak korábbi klubfellépéseken, megmérettetéseken. Az általuk képviselt stílusok és hangszerösszeállítások változatossága is arra sarkallhatja a legfrissebb kezdeményezésekre kíváncsi jazzrajongókat, hogy mindhárom délután ellátogassanak a Müpába. A negyvenöt perces, ingyenes koncertek fellépői közt üdvözölhetjük Bangó Adrienne kvartettjét, a Danyi Diána Quintetet, a Jónás Rezső Triót, Ocsovay Damján trióját, az Orbay Lilla Quintetet és a Tűzkő Salamon Quintetet. Lesz, aki valamely jazztradíció magas szintű képviselőjeként érkezik, de egyre több zenekar igyekszik saját zenei nyelvet alkotni. A közönség a helyszínen vagy online leadott szavazataival is segítheti kedvenc csapatát. A zsűri elnöke vasárnap este 20 órakor, a Fesztivál Színházban nevezi meg a Showcase szakmai díjazottját, illetve az esemény együttműködő partnerei által fölkínált különdíjak győzteseit.


A Jazz Showcase a hagyomány szerint esti koncerteket is kínál, idén Magyarország V4-elnöksége tematizálja a felhozatalt. Pénteken a cseh zenei színtér egyik legizgalmasabb formációja, Dan Bárta és a Robert Balzar Trio zenél, szombaton egy vérbeli európai vegyesválogatott, a Cadotsch // Downes // Donkin // Maddren négyes mutat példát az egyéni hang megtalálására, vasárnap pedig a díjátadót követően a lengyel énekes sztár, Aga Zaryan evez lírai vizekre. 

A rendezvény szakmai partnere a Magyar Jazz Szövetség, a Zempléni Fesztivál és a Budapest Music Center.

A koncert Magyarország V4-elnöksége alkalmából a Müpa szervezésében valósul meg.

 

A háromnapos jazzfiestához kapcsolódóan a Müpa 15+1 részes podcasttel jelentkezik Bebop címmel, amelyben Náray Erika az elmúlt évek Jazz Showcase-eihez kapcsolódó, egyszersmind a jazz világában megkerülhetetlen személyiségekkel beszélget.

 


Véget ért a Jazz Showcase 2022 – mutatjuk a zsűri és a közönség kedvenceit!

Nagy érdeklődés mellett zajlott a 15. jubileumi Jazz Showcase! A háromnapos eseménysorozat délutánjain hat zenekar versengett a zsűri és a közönség szavazataiért.

A Müpa szakmai díját a nemzetközi zsűri szavazatai alapján a Reggie Jonas Jr. Trio kapta, a győztes formáció jutalma egy fellépési lehetőség az intézmény 2022/23-as évadában. A trió ezen felül a londoni 606 Club különdíját is bezsebelte, így a következő szezonban a patinás angol klub közönségnek is megmutathatják tehetségüket. A Jazz Showcase 2022 Közönségdíját az online és a helyszínen leadott szavazatok alapján a Bangó Adrienne Quartet kapta, akik a szakmai díjas formációhoz hasonlóan egy fellépési lehetőséggel gazdagodnak a Müpa 2022/23-as évadában. Szintén a Bangó Adrienne Quartet nyerte a Magyar Jazz Szövetség különdíját, így az együttes a Budapest Jazz Clubban, a következő Magyar Jazz Ünnepen is színpadra léphet majd. A Zempléni Fesztivál különdíját – és a vele járó meghívást – a Tűzkő Salamon Quintet érdemelte ki. A Budapest Music Center és a Jazz Club DS, Dunaszerdahely különdíjainak birtokosa az Orbay Lilla Quintet, míg a Danyi Diána Quintet a Művészetek Völgye Fesztivál különdíjasaként a Harcsa Veronika Udvarban koncertezhet majd. De az Ocsovay Damján Trió sem távozik üres kézzel, ők a 10. Paloznaki Jazzpiknik különdíjával gazdagodtak, így a jubileumi fesztivál közönségének zenélhetnek augusztusban.

Mindenkinek köszönjük a részvételt, és szívből gratulálunk a díjakhoz!

Harcsa Veronika - zsűrielnök

énekes, dalszerző

Tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola jazz tanszékén és a Brüsszeli Királyi Konzervatóriumban végezte. Fellépett a világ negyven országában, a nevéhez fűződik tíz saját lemez és számtalan együttműködés. Dalait angol nyelven írja, de két albumot is szentelt huszadik századi magyar költők versfeldolgozásainak. Sokoldalú kreativitását számos műfajban kamatoztatja, rendszeresen dolgozik klasszikus zenészekkel, részt vesz kísérleti projektekben és színházi produkciókban. 2014 óta saját programhelyszínt vezet a Művészetek Völgyében.

 

Bágyi Balázs 

jazzdob-előadóművész, zeneszerző, zenetanár, a Magyar Jazz Szövetség elnöke

Az Artisjus- és Gramofon-díjas jazzdob-előadóművész a hazai, illetve a nemzetközi jazzélet elismert és sűrűn foglalkoztatott művésze. A saját neve alatt működő és saját zenéit megszólaltató Bágyi Balázs New Quartet a mai magyar jazz egyik legsikeresebb formációja, amely nemcsak itthon, de külföldön is gyakran fellép. Professzionális előadói karrierje mellett a Nemzeti Kulturális Alap Hangfoglaló Programjának mentora, a Lakatos Ablakos Dezső jazz-előadóművészeti ösztöndíj kuratóriumának tagja, 2013 óta pedig a Magyar Jazz Szövetség elnöke.

 

Binder Károly 

zongoraművész, zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára

Az Erkel Ferenc-díjas zongoraművész több mint 398 zeneművet komponált eddig preparált zongorára, zongorára, nagyzenekarra, ütőhangszerekre és nagyzenekarra, emellett számos film, színházi előadás és hangjáték zenéjét jegyzi. Eddig 79 hanglemeze jelent meg, és túl van 1425 koncerten. 1980 óta tanít, jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-zongora szakirányának vezetője, egyetemi tanár. Hét könyv és kottakiadvány is tükrözi pedagógiai tevékenységét, 2018-ban pedig Artisjus-életműdíjjal ismerték el munkásságát.

 

Bogdan Benigar (Szlovénia)

a ljubljanai Cankarjev dom és a Jazz Festival Ljubljana igazgatója, a Druga Godba Festival alapító művészeti vezetője

1996 és 1998, valamint 2004 és 2008 között a Worldwide Music Festivals Európai Fóruma, 2012 és 2018 között pedig az Európai Jazz Szövetség igazgatósági tagja. A Jazz Festival Ljubljana művészeti igazgatója, 2017-ben az Európai Jazz Konferencia vezetője. Programszervezői munkásságáért 2018-ban az Európai Jazz Szövetség (EJN) díjával tüntették ki. 2006-ban a legnagyobb világzenei expo, a WOMEX, míg 2011 és 2015 között a német jazzahead! verseny zsűrijének tagja volt.

 

Fekete-Kovács Kornél

szárnykürt- és trombitaművész, zeneszerző, a Modern Art Orchestra művészeti vezetője

Az egyik legtöbbet foglalkoztatott hazai jazz-zenészként több mint száz albumon működött közre szólistaként és zenekari muzsikusként. Zeneszerzőként és hangszerelőként nemcsak Magyarországon, de világszerte elismert tagja a kortárs jazz színtérnek. 1998 és 2005 között művészeti vezetőként irányította az általa alapított Budapest Jazz Orchestrát, amelyben szólistaként is közreműködött. 2005 óta a Modern Art Orchestra vezetője, 2006-ban pedig megalapította a Fekete-Kovács Quintetet. 

 

László Attila

gitárművész, zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense

A Liszt Ferenc-díjas jazzgitáros és zeneszerző a modern magyar jazz kiemelkedő képviselője, érdemes művész. A Bartók Béla Konzervatórium jazz tanszakának elvégzése után élvonalbeli hazai jazzegyüttesekben játszott, pályafutása során a legnagyobb amerikai világklasszisokkal lépett fel. 1987 óta tanít a jazz tanszéken, jelenleg is a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, az iskola big bandjének vezetője. A Jazz Showcase sorozat 15 éve alatt az általa vezetett L.F.Z.E. Senior Big Banddel több alkalommal adtak nagyszabású gálakoncertet olyan külföldi vendégművészekkel, mint Miroslav Vitous vagy Patti Austin.

 

Martyna Markowska (Lengyelország)

a Katowice City of Gardens Kulturális Intézet, a Katowice JazzArt Festival és a Gardens of Sounds művészeti igazgatója

A Katowice City of Gardens Kulturális Intézet művészeti igazgatójaként 2013 óta felel a Katowice JazzArt Festival és a világzenei Gardens of Sounds fesztivál programjaiért, részt vett a 2017-es WOMEX szervezésében, és jelenleg is tagja a több mint száz szervezetet számláló nonprofit hálózat, a European Jazz Network vezetőségének.

 

Steve Rubie (Egyesült Királyság)

zenész, a londoni 606 Klub vezetője

Steve Rubie 1976 óta vezeti a London Chelsea negyedében található legendás 606 Klubot. Az Egyesült Királyság vezető jazzklubja a legtehetségesebb zenészeknek, köztük számos magyar művésznek biztosít fellépési lehetőséget a hét minden napján, 2006-ben pedig az Év Jazzhelyszínének választották. Rubie több alkalommal is zsűrizte már a Jazz Showcase versenyzőit, legutóbb épp 2021-ben.

 

Ulf Werner (Németország)

hegedűművész, a Konzerthaus Berlin program- és zeneigazgatója

Hegedűművészként tagja volt a Brémai Állami Filharmonikus Zenekarnak, a fiatalokat tömörítő Junge Deutsche Philharmonie-nak, a Német Kamarafilharmóniának és a Boccherini Triónak is. Dolgozott az Ensemble Modern projektmenedzsereként, a Junge Deutsche Philharmonie, a Bochumi Szimfonikus Zenekar és az Ensemble Resonanz ügyvezető igazgatójaként. A Konzerthaus Berlin zenekarvezetőjeként 2006-ban kezdte meg a munkát, 2010 óta pedig az együttes program- és zeneigazgatója.