Régizene Fesztivál 2018

Az egyik legjelentősebb hazai historikus zenei fesztivál 2018-ban finom ízléssel összeállított válogatást kínál a 17–18. század zenés színpadának világából.
A február 27-én megszólaló Rameau-mű (A gáláns indiák) sosem jött volna létre, ha nem fogadta volna XV. Lajos a Franciaországba érkező indián törzsfőnököt és öt társát Párizsban. A vendégek fantasztikus tánca annyira elbűvölte a jelen lévő zeneszerzőt, hogy azonnal írt egy zenekari szvitet A vadon címmel, majd (1735-ben) megszületett a vidám, karaktergazdag, látványos opera-balett is.

Az úrhatnám polgár, A képzelt beteg, Dandin György (avagy A megcsúfolt férj), az ismert Moliére-vígjátékok elsősorban Lullyt inspirálták újabb színpadi művekre. A március 8-i koncerten az elsöprő tehetségű szoprán, Rodica Vica és a Musica Ricercata közreműködésével Rameau kifinomult zenéje is megszólal.

Monteverdi Orfeója a korai barokk operák igazi örökzöldje, amelyet március 10-én két világsztár, Roberto Villazón és Baráth Emőke főszereplésével hallhatunk. A Freiburgi Barokk Zenekar március 11-i programja a mindössze 26 évet élt Pergolesit állítja középpontba.