Budapesti Wagner-napok 2023

A Müpában 2023 kora nyarán is zenés színpadi remekművekkel várjuk a klasszikus zene szerelmeseit. A Budapesti Wagner-napok ez évi programján a 2019-ben technikailag megújult Ring-produkció négy előadása mellett egy nem szokványos koncertet is hallhat a közönség. Az idén százéves Nemzeti Filharmonikus Zenekar „best of Wagner” műsora a szerző teljes életművéből válogat a fesztivál művészeti vezetője, Fischer Ádám vezényletével. A bolygó hollandi nyitányától A walkürök lovaglásáig olyan híres részletek hangzanak el, amelyek varázsa a századik meghallgatáskor is lenyűgöz. A koncert a Wagnerrel még csak most ismerkedőknek is remek alkalmat nyújt, hogy elmerüljenek a német szerző halhatatlan, a hollywoodi filmzenékre is óriási hatást kifejtő muzsikájában.

A Ring négy estéje ezúttal is szellemi zarándokútnak ígérkezik, a mi korunkat is érzékenyen érintő kérdésekkel, a megújítva megőrzött legendás rendezés minden szépségével és különleges tehetségű énekesekkel. Wotanként a monumentális Günther Groissböck (akit Siegfried Vándoraként a világhírű lett basszbariton, Egils Silins vált fel), Loge szerepében a Müpa közönségének kedvence, Christian Franz, Alberich alakítójaként büszkeségünk, a formátumos Kálmán Péter, Brünnhildeként pedig a felejthetetlen Iréne Theorin – és persze karmesterként, a produkció szellemének meghatározójaként a széles látókörű és végtelenül érzékeny Fischer Ádám.

Videó

 

Wagner ajándéktárgyak

Ismerkedjen meg a Budapesti Wagner-napok, Vince könyvesboltban kapható termékeivel: viselje magán a New York Times kritikusának méltató sorait, hűsítse magát Wagner-legyezővel és járja a várost egész évben wagneres hátizsákkal!

Wagner kincse – előadássorozat

A Wagner kincse egyedi együttműködésként a MűGonddal és az ELTE-vel A nibelung gyűrűje sokoldalú értelmezésére vállalkozik. Irodalomtudományos, mitológiai, filozófiai és zeneesztétikai oldalról közelít Wagner főművéhez, nem feledve a Ring magyar fordításának és a librettó eredetijének összevetését sem. Hét előadás négy előadótól, köztük a Budapesti Wagner-napok művészeti vezetőjétől, Fischer Ádámtól. A kurzus élőben a Müpában vagy online is követhető.
  
Van, aki évek óta Wagner-rajongó, és bizonyára sok olyan kultúrakedvelő is akad, aki már régóta tervezi, hogy behatóbban megismerkedjen az operairodalom legnagyobb szabású vállalkozásával, de még nem volt rá alkalma. Ez az előadássorozat mindannyiuk számára érdekes lehet, hiszen az alapoktól vezeti be a résztvevőket számtalan olyan ismeretbe, amely nélkül lehetetlen teljes képet alkotni Wagner művészetéről. A mesterkurzus az ELTE-n meghirdetett tárgyként is funkciónál, így az előadások résztvevői részben egy egyetemi kurzus élményét élhetik át, amikor a Ring tudományközi értelmezésére vállalkoznak. Nemcsak zeneközpontú megközelítéssel találkozhatunk az egyes alkalmakon, hanem Wagner összművészeti koncepciójához illően más művészetek irányából is kapcsolódnak az előadások a műhöz. A kurzushoz a tudást elmélyítő játékok, feladatok is tartoznak, a legjobban teljesítő résztvevő pedig páros belépőt nyerhet a 2023-as Ring Siegfried-előadására azon túl, hogy a sorozat részét képezi A Rajna kincse főpróbájának megtekintése is.

Rendező: MűGond Hermeneutikai Kör, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Müpa
 

2023. április 4., kedd / 18:30
Hoványi Márton: Mítoszok helyett. Bevezetés a Ring mitológiájába

2023. április 11., kedd / 18:30
Hoványi Márton: Wagner gondolkodik. A filozófia hátországai

2023. április 18., kedd / 18:30
Hoványi Márton: A zenéről van szó. Wagner zeneesztétikája

2023. április 25., kedd / 18:30
Hoványi Márton: Szövegkönyv vagy dráma? A Ring librettója mint szépirodalmi alkotás

2023. május 2., kedd / 18:30
Fejérvári Boldizsár: Hány nyelven beszél a Ring? A Ring nyelvi megközelítése

2023. május 9., kedd / 18:30
Kovács Sándor: Wagner, a miniatürista. Néhány jelenet elemzése A walkürből

2023. május 19., péntek / 18:30
Wagnert vezényelni. Beszélgetés Fischer Ádámmal