Jazz-tehetségbörze

A 14. Jazz Showcase tehetségbörzéje a pandémia árnyékából igyekszik kitörni, de alkalmazkodik is hozzá, így január 24-én összesen hat fiatal együttes bemutatkozó előadását kísérhetjük figyelemmel a Fesztivál Színházból a Müpa honlapján és YouTube-csatornáján – ez alkalommal a megszokott élő koncertek helyett felvételről. A Showcase házigazdája ismét Novák Péter lesz, akinek köszönhetően az előadók személyét is jobban megismerhetjük. Ez alkalommal is illusztris személyekből álló nemzetközi zsűri választja ki a legizgalmasabb, leginkább figyelemre méltó csapatot, de a nézők online szavazataira is számítanak az ifjú tehetségek.

A Baló Sámuel Trió, a Bettika Quintet, a Bolyki Tamás Quartet, a Fehér Fábió Trió, a Horváth Albert Quartet és a Varga Dávid Quintet verseng majd azért, hogy újabb fellépési lehetőségekhez jusson itthon és külföldön. Érdemes meghallgatni őket, hiszen bemutatják, hogy a jövő jazzgenerációja milyen szerteágazó stílusok és megszólalási formák iránt érdeklődik, valamint hogyan igyekeznek saját hangot találni. A szabad improvizációtól a funkon, a neo-soulon, a modern swingen és a hardbopon át a versmegzenésítésekig vagy épp a népzenéig mindenféle irányzattal találkozhatunk instrumentális és vokális formációkban egyaránt. Ez mind jazz lesz! A 45 perces koncerteket ez alkalommal online élvezhetik a hazai jazz friss hajtásai iránt érdeklődők, a legjobban tetsző produkcióra pedig a közvetítés ideje alatt le is adhatják szavazatukat. Az eredményhirdetésre még aznap 20 órakor, a Subtones együttes Friss jazz-funk című koncertjének élő közvetítése előtt kerül sor.

A rendezvény szakmai partnere a Budapest Music Center, a Magyar Jazz Szövetség és a Zempléni Fesztivál.

 


Lezajlott az első online Jazz Showcase – íme a zsűri és a közönség kedvencei

Vasárnap tizennegyedik alkalommal járták át a jazz hangjai a Müpa tereit, virtuálisan és élőben is. A Jazz Showcase idén a pandémiás helyzetre való tekintettel különleges körülmények közt került megrendezésre: a tehetségbörze fiatal zenekarainak előadását felvételről, míg a napot a 2008-as Jazz Showcase egyik felfedezettje, Subicz Gábor és zenekara, a Subtones élőben közvetített esti koncertje zárta.

A Müpa szakmai díját a zsűri szavazatai alapján a Bettika Quintet kapta, míg a közönség nagyon szoros versenyben a Varga Dávid Quintetet választotta kedvencének. Mindkét zenekart egy-egy fellépési lehetőség várja a Müpa 2021/22-es évadában – remélhetőleg már nézők előtt. Utóbbi együttessel a 30. Zempléni Fesztiválon is találkozhatunk, hiszen a fesztivál különdíját szintén Varga Dávid és zenekara kapta. A Magyar Jazz Szövetség jóvoltából április 14-én a Fehér Fábió Triót hallhatja a közönség a Magyar Jazz Ünnepén, míg a Budapest Music Center által felajánlott fellépési lehetőséget a Baló Sámuel Trió érdemelte ki, akik emellett a 30. Művészetek Völgye Fesztivál Harcsa Veronika Udvarában is zenélhetnek majd. A Bolyki Tamás Quartet a Samaria Jazz Fesztivál különdíjával gazdagodott, míg a londoni 606 Klub által felajánlott fellépési lehetőséget a Horváth Albert Quartet kapta.

Köszönjük, hogy velünk tartottak és ezúton is gratulálunk a nyerteseknek!

 

Borbély Mihály zsűrielnök

Klarinét- és szaxofonművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékének tanára

A Kossuth-, Liszt- és eMeRTon-díjas klarinét- és szaxofonművész hazánk egyik legsokoldalúbb fúvós multiinstrumentalista zenésze. Számtalan lemez felvételén közreműködött, a legkülönbözőbb műfajok jeles hazai és külföldi képviselőivel lépett színpadra, koncertezett itthon, Európa-szerte, az USA-ban, Mexikóban és Ausztráliában is. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszéke mellett számos rangos külföldi egyetemen és konzervatóriumban tart kurzusokat.

Bágyi Balázs

Jazzdob-előadóművész, zeneszerző, zenetanár, a Magyar Jazz Szövetség elnöke

Az Artisjus- és Gramofon-díjas jazzdob-előadóművész a hazai, illetve a nemzetközi jazzélet elismert és sűrűn foglalkoztatott művésze. A saját neve alatt működő és saját zenéit megszólaltató Bágyi Balázs New Quartet a mai magyar jazz egyik legsikeresebb formációja, akik nemcsak itthon, de külföldön is gyakran lépnek fel. Professzionális előadói karrierje mellett a Nemzeti Kulturális Alap Hangfoglaló Programjának mentora, a Lakatos Ablakos Dezső jazz-előadóművészeti ösztöndíj kuratóriumának tagja, 2013 óta pedig a Magyar Jazz Szövetség elnöke.

Binder Károly

Zongoraművész, zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékének vezető tanára

Az Erkel Ferenc-díjas zongoraművész több mint 300 zeneművet komponált eddig preparált zongorára, zongorára, nagyzenekarra, ütőhangszerekre és nagyzenekarra, emellett számos film, színházi előadás és hangjáték zenéjét jegyzi. Eddig 67 hanglemeze jelent meg, 2000 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető tanára, 2018-ban pedig Artisjus-életműdíjjal ismerték el munkásságát.

Nadin Deventer (D)

A Jazzfest Berlin művészeti igazgatója

Több mint 15 éves kurátori, dramaturgi és művészeti vezetői tapasztalatával Nadin Deventer a régió és legfőképp a Ruhr-vidék jazzszcénájának egyik mozgatórugója. Számtalan sikeres jazzprogram és workshop köthető a nevéhez, 2018 óta művészeti igazgatóként irányítja Európa egyik legrégebbi és legelismertebb jazzfesztiválját, a Jazzfest Berlint.

Harcsa Veronika

Énekes, dalszerző

Az első, 2008-as Jazz Showcase egyik fellépője ma már a nemzetközi színtéren is aktív előadó. Fellépett a világ 35 országában, tíz lemezt és számtalan kollaborációt tudhat maga mögött. Sokoldalú kreativitását számos műfajban kamatoztatja, rendszeresen dolgozik klasszikus zenészekkel, énekelt dadaista operát Jiří Menzel rendezésében, részt vesz kísérleti elektronikus projektekben és színházi produkciókban. 2014 óta saját udvart vezet a Művészetek Völgyében.

László Attila

Gitárművész, zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense

A Liszt Ferenc-díjas jazzgitáros és zeneszerző a modern magyar jazz kiemelkedő képviselője, érdemes művész. A Bartók Béla Konzervatórium Jazztanszakának elvégzése után élvonalbeli hazai jazzegyüttesekben játszott, pályafutása során a legnagyobb amerikai világklasszisokkal lépett fel. 1987 óta tanít a jazztanszéken, jelenleg is a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, az iskola big bandjének vezetője.

Martyna Markowska (PL)

A Katowice JazzArt Festival művészeti igazgatója

A Katowice City of Gardens Kulturális Intézet művészeti igazgatójaként 2013 óta felel a Katowice JazzArt Festival és a világzenei Gardens of Sounds fesztiválok programjaiért, részt vett a 2017-es WOMEX szervezésében, és jelenleg is tagja a több mint 100 szervezetet számláló nonprofit hálózat, a European Jazz Network vezetőségének.

Steve Rubie (UK)

Zeneművész, a londoni 606 Klub vezetője

Steve Rubie 1976 óta vezeti a London Chelsea negyedében található legendás 606 Klubot. Az Egyesült Királyság vezető jazzklubja a legtehetségesebb zenészeknek, köztük számos magyar művésznek biztosít fellépési lehetőséget a hét minden napján, 2006-ben pedig az Év Jazzhelyszínének választották. Rubie több alkalommal is zsűrizte már a Jazz Showcase versenyzőit, legutóbb épp 2019-ben.

Igor Vida (SK)

A Jazz Klub DS elnöke

A főállásban informatikusként dolgozó Igor Vida 2000 óta nonprofit szervezeteken keresztül igyekszik a régió kulturális életét felpezsdíteni. 2006 óta a Jazz Club DS elnökeként rendszeresen szervez jazzkoncerteket a régióban. 2008 óta az improvizatív zenére fókuszáló Are You FREE? nemzetközi zenei fesztivál, 2018 óta pedig a Samaria Jazz Fesztivál művészeti igazgatója, emellett a Harmónia – Szlovákiai Magyar Zenei Díj, valamint a MEDIAWAVE Nemzetközi Vizuális Művészeti Alapítvány kuratóriumának tagja.