Metropolitan-közvetítések 2022/23

A New York-i Metropolitan Opera a 2022/23-as évadban is nagyszerű produkciókat kínál globális közönsége számára. A Met HD Live-közvetítések programján nem kevesebb mint hét új produkció található, köztük egy kortárs világpremier. Nagy művek, pazar előadások, sztárénekesek – a Müpa vetítővásznain.

2008 óta az operavilág első számú fellegvárának reprezentatív előadásait a Müpa Fesztivál Színházának és Előadótermének nézőteréről is megtekinthetjük, s nem túlzás kijelenteni, hogy a magyar operarajongók előtt valósággal új horizontokat nyitott ez a lehetőség. A kiváló minőségben közvetített produkciók ugyanis nem egyszerűen élőben, hanem a jelenidejűség egészen újfajta élményét felajánlva jutnak elénk: új operákat, rendezéseket, operai trendeket és – korántsem mellékesen – a szemünk láttára és a fülünk hallatára világsztárrá váló énekeseket megismertetve velünk.

Az új évad közvetítései is csupa ilyen nagyszerű lehetőséggel kecsegtetnek. Hiszen világpremier gyanánt kerül színpadra és vetítővászonra Kevin Puts operája, Az órák, amely az azonos című kultikus regény és film nyomán íródott. Yannick Nézet-Séguin vezényletével most olyan dívák alakítják majd e mű főszerepeit, mint Renée Fleming és Joyce DiDonato. A Met először tűzi műsorára Terence Blanchard, a Fire Shut Up In My Bones szerzője első operáját, a Bajnokot, és ugyancsak ebben az évadban kerül sor a New York-i operaház első Médeia-bemutatójára is – méghozzá Sondra Radvanovsky címszereplésével.

További négy új produkciót (Fedora, Lohengrin, Don Giovanni, A varázsfuvola) és három, a Met HD Live programjára visszatérő kedvencet kínál ez az évad. A művészek névsora pedig ezúttal is lenyűgöző: a rendezőké és a karmestereké csakúgy, mint az énekeseké. Az utóbbiak sorában többek közt Szonja Joncseva, Nadine Sierra, Lise Davidsen, Piotr Beczała, Lawrence Brownlee és Peter Mattei is ott szerepel majd a Met világméretű színpadán.