Jazz Showcase

2017. február 3-5.

Jubileumhoz érkezik a Müpa tehetséges jazzelőadókat felfedező programsorozata. 2017-ben immár tizedik alkalommal rendezi meg az intézmény a Jazz Showcase-t, amely műfajában a közép-európai régió legjelentősebb tehetségbörzéjévé vált az elmúlt években. Most a Balogh Gyula Quartet, a Gino’s B Version, a Girly Groove, a Jazzbois, a Horváth Cintia Quintet, a Ludányi Tamás Quartet, a Cymbal Rush, a Vörös Janka e-Series és a Toni Snetberger Quartet verseng a szakma és a közönség kegyeiért. A fiatalok ezúttal is neves szakemberekből álló nemzetközi zsűri előtt mutatják meg tudásukat és képességeiket. A legizgalmasabb produkciók – a tavalyi évhez hasonlóan – további fellépési lehetőségekhez juthatnak. A zsűri mellett a közönség is díjaz, a nézők választottja hamarosan újra zenélhet majd a Müpában.

A Jazz Showcase programját idén is különleges koncertek kísérik. Február 3-án az a Hodek Dávid zenél a Fesztivál Színházban amerikai muzsikustársaival, James Francies zongoristával és Joshua Crumby bőgőssel, aki húszévesen már szinte a műfaj veteránjának számít. Másnap a Bágyi Balázs New Quartet és az új zenészgenerációt képviselő kínai trombitás, Li Xiaochuan lép fel egy bravúrosnak ígérkező közös zenéléssel. Vasárnap, a zárógálán a László Attila vezette Senior Big Banddel az elmúlt tíz év nagy felfedezettjei lépnek pódiumra, Fábián Juli, Harcsa Veronika és Gájer Bálint énekesek, Balogh Zoltán zongorista, Balogh Roland és Gyémánt Bálint gitárosok, vagy a Koppenhágában élő Bolla Gábor szaxofonos. 

 

A jublieumi Jazz Showcase díjazottjai

A zsűri díját a Ludányi Tamás Quartet nyerte el, míg a közönség a Vörös Janka vezette e-Series zenekart ítélte a legjobbnak. Így velük a közeljövőben is találkozhat a publikum; az e-Series az immáron hagyományos évadnyitó jazz ünnepen, az augusztus 20-i Jazz 0820 rendezvényen, míg Ludányi Tamás és zenekara a Nemzetközi Jazznapon, 2018. április 30-án lép majd fel újra a Müpában.

Különdíjban részesült a Gino’s B Verison, a Balogh Gyula Quartet és a legjobb szólistának választott Horváth Cintia is.