Orgona10

10 éve avatták fel a Müpa mára világhírűvé vált orgonáját, amelyet a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra Kft, valamint a német Mühleisen Werkstätte für Orgelbau GmbH épített.
A 10. születésnapon kétnapos ünnepi rendezvénysorozattal várjuk a közönséget, köztük azt a több ezer érdeklődőt, akik az elmúlt években már oly sokszor meggyőződtek a hangszer és az orgonaművészet sokszínűségéről.

Az eseménysorozatot a 2009 óta népszerű Orgona-sztorik újabb epizódja nyitja május 21-én este. Utána, éjjel 11-től a Frank Zappa-projekt várja azokat, akik számára a komolyzenén kívül is létezik élet az orgonán. 
A május 22-i, vasárnapi hangverseny-program délután 3-kor, egyórás koncertekkel kezdődik: Bachot, Bachot és még több Bachot játszik Elekes Zsuzsanna és Pétery Dóra. Fél 5-kor Gárdonyi Zoltánra emlékezik fia, Gárdonyi Zsolt és unokája, Gárdonyi Dániel a Cantabile Regensburg közreműködésével. 6-kor a magyar zenéé a hangszer: Szathmáry Zsigmond és Szabó Balázs Lisztet, Kodályt, Bartókot játszik – népszerű műveket, saját átiratban. Este 8-kor ünnepi finálé koronázza meg a napot: a párizsi Notre-Dame két világhírű orgonistája, Olivier Latry és Philippe Lefevbre játszik.

Nem lenne teljes az ünnep, ha a rendezők megfeledkeznének a gyerekekről. Vasárnap délelőtt 10-kor gyerekeknek szervez OrgonaExpedíciót Fassang László Liszt-díjas művész, a Müpa orgonaprogramjainak szerkesztője, akinek szakértő közreműködésével épült meg annak idején a nagyszerű hangszer. 11-kor Mészöly Ágnes erre az alkalomra írt mesejátéka, A királynő álma várja a gyerekeket a Fesztivál Színházban. A vasárnapi Cifra Palota is az orgonáról szól majd és délután is számos ingyenes kísérőprogram színesíti az ünnepi programot. 

A születésnap alkalmából a Szamos Marcipán ünnepi desszertet készített négyféle ízben, amely már kapható a P’Art Kávézóban és az előadások idején a Müpa épületében található vendéglátó helyszíneken.
 

A május 22-i koncertekre nemcsak jegyek, de kétféle összeállításban bérletek is válthatók. 
Orgona10 DélUtán: mindhárom vasárnap délutáni koncertre bérlet 4500 Ft helyett 3000 Ft-ért váltható.
Orgona10 DélUtán Plusz: az összes vasárnapi hangversenyre (a három délutánira és az estire) 7500 Ft helyett 4500 Ft-ért vásárolható bérlet.

A bérletet vásárlók ajándékba kapják az orgona legkisebb sípját, amely a jegypénztárban vehető át akkor is, ha online vesznek bérletet (az átvétel ilyenkor a bérlet bemutatásával lehetséges). 

Bérletek

Bérletár: 3 000 Ft

Bérletár: 4 500 Ft

Ingyenes kísérőprogramok