Makk Károly filmrendezőtől, a magyar mozgókép mesterétől búcsúzik a Müpa

2017. augusztus 31.

Életének 92. évében elhunyt Makk Károly Kossuth-díjas filmrendező, a magyar mozgókép mestere.

"Kivételes alkotó volt, valódi rendezőóriás, a legnagyobb mesterek közül való, aki az életre tanított minket: arra, hogyan szeressük azt, és hogyan tegyük szerethetővé magunk és mások számára" - mondta egykori tanítványa, a Müpa vezérigazgatója, Káel Csaba.

Makk Károly a magyar és az egyetemes filmművészet meghatározó egyénisége volt. Hat filmjét - Liliomfi, Szerelem, Macskajáték, Egy erkölcsös éjszaka, Egymásra nézve, Az utolsó kézirat - hívták meg a Cannes-i Filmfesztiválra, ahol a Szerelem 1971-ben megkapta a zsűri nagydíját. Alkotásai megjárták a londoni, New York-i, San Sebastian-i, madridi fesztiválokat és számtalan díjat nyertek. Évtizedekig tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán.

A 2012/13-as évadban Makk Károly páratlan életműve előtt tisztelgett a Müpamozi sorozat, 2015-ben pedig a Müpa "Szeretni kell" címmel, összművészeti esttel köszöntötte az akkor kilencven esztendős Mestert - az intézmény ennek az eseménynek a pillanatképeivel, mély megrendüléssel búcsúzik a magyar filmművészet felejthetetlen legendájától.