Sanghajban a Müpa programjával mutatkozik be a magyar kultúra

2016. november 04.

Kína legrangosabb művészeti fesztiválja, az 1999 óta évente megrendezésre kerülő Sanghaji Nemzetközi Művészeti Fesztivál (China Shanghai International Arts Festival) egyik kiemelt vendége ebben az évben Magyarország lesz. Hazánk – Oroszország, Franciaország és Németország után – a negyedik ország, amely kiemelt figyelmet és lehetőséget kap, hogy a fesztiválon bemutathassa kultúráját. 

A 2016. november 6. és 12. között megvalósuló Magyar Kulturális Hét keretében a Müpa olyan programot állított össze, amely a gazdag magyar zenei hagyományokat ötvözi az új, modern irányzatokkal. 

Az eseménysorozat egyik fénypontja, egyben nyitóprogramja, az idei CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon nagy sikerrel bemutatott két Bartók-mű lesz: A kékszakállú herceg vára című opera, Káel Csaba rendezésében, Bretz Gábor és Szántó Andrea közreműködésével, valamint A csodálatos mandarin című balett Vincze Balázs koreográfiájával, a Pécsi Balett előadásában. Mindkét produkciót a Nemzeti Filharmonikus Zenekar kíséri, vezényel Kovács János.

A további koncerteken fellép többek között a Muzsikás Együttes, amely a magyar népzenei hagyománnyal ismerteti meg a kínai közönséget. Műsorukban nem csupán az autentikus magyar népzenéből, hanem a néptáncból is ízelítőt adnak. Kiváló fiatal magyar szólisták – Baráti Kristóf, Várdai István és Balog József – szintén népzenei gyökerekből táplálkozó, ismert műveket szólaltatnak meg magyar, vagy Magyarországhoz köthető zeneszerzők alkotásaiból. Roby Lakatos – a Kínában is ismert hegedűvirtuóz – programja a magyar, illetve roma népzenéből, ezek kapcsolódásából eredeztethető, amelyben a cigányzene, a jazz és a világzene elemei ötvöződnek.

A fesztivál szervezőinek kifejezett kérésére, a zenei programokon túl „Magyar Rapszódia” címmel Liszt Ferenc életművét bemutató kiállítás, valamint egy Bartókról szóló kiállítás is helyet kapott a programban.