Lezárult a Karc pályázat

Április 30-án lezárult a Karc, a Müpa kritikaíró pályázata. Örömmel fogadtuk az elkészült pályaműveket, és május 15-ig még várjuk az írásmunkákat. A zsűri ezek után kezdi meg munkáját, a közönségszavazásra kiválasztott tíz alkotásra a Müpa weboldalán lehet majd voksolni. 

Az előző években meghirdetett Hans Sachs-díj sikerére alapozva a Müpa Karc Díj Ifjú Kritikusoknak címmel pályázatot hirdetett olyan harminc év alatti, felsőoktatásban résztvevő hallgatóknak, akik még nem publikáltak szakmai lapokban műkritikát. A jelentkezők a Müpa 2016/17-es évadának produkciói közül választhatták ki azokat, amelyekről legfeljebb 6000 karakter terjedelmű kritikát kellett írniuk. Egyedi hangvételű írásokat vártunk, amelyek – a szakmai szempontok érvényesülése mellett – olvasmányosak és közérthetőek.

A beérkező írásokat – anonim módon – szakmai zsűri bírálja el, amelynek elnöke Radnóti Sándor esztéta, tagjai Bóka Gábor, az Operavilág újságírója, Bősze Ádám, a Bartók Rádió szerkesztője, Dömötör Endre, a Recorder popzenei magazin szerkesztője, Mörk Leonóra, az ELLE Magazin vezető szerkesztője, Weyer Balázs, a Hangvető Zene Terjesztő Társulás egyik igazgatója, valamint Zipernovszky Kornél, újságíró. A legjobb munkák 100-100, illetve 75 ezer forint értékű Müpa-utalványban részesülnek. A fődíjas publikálási lehetőséget is kap a Müpa Magazinban, honorárium ellenében, továbbá egy két főre szóló, háromnapos utazást és koncertlátogatást egy európai városban, ahol ECHO-tagintézmény (a Müpa társintézménye) működik. A pályázat lezárulását követően a zsűri elkészíti a pályázatok top tízes rövid listáját, amelyből az interneten szavazók választhatják majd ki a közönségdíjas kritika szerzőjét. 

A pályázat eredményét a díjátadó ünnepségen, a 2017. évi Wagner Napokon hozzuk nyilvánosságra.

A további friss hírekkel kapcsolatban figyeljék a Müpa online felületeit!

A pályázat részletes feltételeiről itt olvashatsz:

Feltételek