Markó Béla-est I
2016. december 19. hétfő
A határon túli magyar irodalom egyik legjelentősebb költőjének nevét a szélesebb hazai nyilvánosság az 1989-es változások után kibontakozott politikai tevékenysége révén jobban ismerheti: a Kézdivásárhelyen született Markó Béla 1993-tól 2011-ig a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökeként, két ízben pedig a román kormány miniszterelnök-helyetteseként védte a magyar nyelvű kisebbség érdekeit. Az értékes irodalomra fogékony közönség persze jól tudja, hogy Markó műhelyében a hetvenes évek közepe óta a kortárs magyar líra egyik legkifinomultabb hangú, míves formakultúrájú életműve formálódik, s ezt ma már mintegy negyven verseskötet jelzi. Köztük olyan emlékezetes remeklések, mint a Lepkecsontváz (1980), a Talanítás (1984), a Friss hó a könyvön (1987), a Kiűzetés a számítógépből (1991), a Költők koszorúja (2002), a Visszabontás (2011) és az Elölnézet (2014) című kötetek.

Markó Béla a szonettforma egyik legnagyobb kortárs mestere - ezért keltett meglepetést a 2016-os Ünnepi Könyvhétre megjelent „alkalmi és alkalmatlan” verseinek gyűjteménye, a Kerítés, melynek szabadversei a kései szerelem boldogságáról és a kelet-európai régió groteszk nyomorúságáról egyszerre adnak lírai látleletet. A többek között József Attila-, Füst Milán-, Déry- és Hazám-díjas költővel való találkozás meghitt, intim estével várt minden igazi versbarátot.
0:00

Programajánló

 • Nagy László


  Üvegterem
 • A Balaton együttes Ady-verskoncertje


  Fesztivál Színház
 • Kaspar Hauser (Jeder für sich und Gott gegen alle, 1974)


  Előadóterem
 • Szijj Ferenc-est


  Üvegterem
 • Szabó Lőrinc


  Üvegterem

Digitális Irodalom

A Literárium 2012 januárja óta havonta jelentkező kortárs irodalmi estjei igazolják, hogy az irodalom a Müpában is végleg otthonra talált. A több művészeti ágat is bevonó, zenészek, művészek közreműködésével létrejövő estek vágott változatát, a Digitális Irodalmat hallgatva bármikor betekintést nyerhetünk legnagyobb kortárs szerzőink műhelyébe.

 • 1. oldal / 3

 

 

A Müpa Médiatárban szereplő tartalmak az Artisjus (szerződésszám: I-00848) engedélyével kerültek felhasználásra.