Müpamozi

Hősök, lángelmék, bolondok Miloš Forman filmjeiben

Az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb rendezője és végletekig izgalmas karakterei kerülnek fókuszba a Müpamozi tavaszi válogatásában. Miloš Forman kétségtelenül zseniális mesterművekkel gazdagította a filmtörténetet, amit számos Oscar-díja is bizonyít.

Vetítéssorozatunkban kronologikus sorrendben haladunk végig a legemblematikusabb műveken: elsőként az 1964-es, a francia és brit újhullámos filmekkel rokon Fekete Pétert láthatjuk, amelyben a kamasz Petr egy önkiszolgáló boltban figyeli, nem lopnak-e a vásárlók. Természetesen nem maradhat ki a groteszk és imádnivaló 1967-es Tűz van, babám!, amelyet az akkori Csehszlovákiában betiltottak, de ez sem szabhatott gátat hatalmas sikerének. Forman utolsó csehszlovák és egyben első amerikai filmjében, az Elszakadásban (1971) egy család a maga módján próbálja feldolgozni kamaszlányuk szökését. A rendező első adaptációja, a Jack Nicholson főszereplésével hatalmas világsikert aratott és öt Oscart bezsebelt Száll a kakukk fészkére (1975) mellett nem hiányozhat a Mozartot sajátos módon bemutató, magával ragadó Amadeus sem – a mérleg itt 8 Oscart mutat. A rendezőnek köszönhetjük a világ egyik legjobb zenés filmjét, a Hairt (1979), de Forman később is bátran nyúlt a legkülönbözőbb történelmi és társadalmi kérdésekhez: Larry Flynt, a provokátor (1996) című filmjében a Hustler magazin hírhedt alapítójáról mesél, míg a Goya kísérteteiben (2006) a spanyol inkvizíció utolsó, vészterhes évei elevenednek meg a szemünk előtt.

Tartson velünk tavasszal is, érdemes!

Müpamozi

Eszem-iszom – gasztrofilmek

A gasztronómia élvezetei számtalan alkotót megihlettek már a történelem során: nem kivétel ez alól a filmművészet sem. Gondoljunk csak az 1973-as cannes-i filmfesztiválon hatalmas botrányt kavart A nagy zabálásra, amellyel Marco Ferreri rendező új fejezetet nyitott a mozgóképek nagykönyvében. Többek közt ezt a korszakalkotó filmet is láthatjuk a Müpamozi 2018/19-es válogatásában, ahogy a legendás Monty Python utolsó nagy filmjét, Az élet értelmét, amely 24 szkeccsben veszi számba az élet dolgait – köztük a gasztronómia gyomorforgató mélységeivel. Luis Buñuel is provokatívan közelít a témához A szabadság fantomjában, de Terry Gilliam klasszikusa, a Brazil is egészen sajátos szemszögből villantja fel a témát. Kalandok a hentespulttól a festői lakomákig: az izgalmas filmek sorában A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, a Sonka, sonka, a Ponyvaregény, a Csokoládé és a Zöld hentesek is felbukkan. Legyen részese az élménynek Előadótermünkben!

A filmekhez jó étvágyat kívánunk!