Május 20-tól lehet jegyeket vásárolni a jubileumi évad előadásaira

2014. május 14.

A Müpa 2014/15-ös, tizedik évadában az ünnepi alkalomhoz illően, sztárok sokaságával várja a közönséget: világhírű külföldi és magyar művészek, bemutatók, koprodukciók, fesztiválok és számos újdonság közül választhat a nagyérdemű. A bérletek árusítása már megkezdődött, május 20-tól pedig már egyes előadásokra is lehet jegyet váltani.

A Művészetek Palotája fennállásának egy évtizedes jubileumát ünnepli a 2014/15-ös évadban. Az elmúlt több mint kilenc évben a Müpa Közép-Európa vezető kulturális központjaként vendégül látta a világ leghíresebb komoly- és világzenei, valamint jazzművészeit és együtteseit, számos operát és kortárs produkciót mutatott be. 2014-től központi szerepet kapott a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a CAFe Budapest – Kortárs Művészeti Fesztivál létrehozásában is. 

Április 10-e óta kaphatóak a tematikus bérletsorozatok, amik a jubileumi évadban is különleges ajánlatokkal várják a kultúra iránt érdeklődőket. A 18 meghirdetett bérletsorozat már eddig is rendkívüli érdeklődést váltott ki, a korábbi évekhez képest eddig 50%-kal többen biztosították helyüket a következő szezonra. Május 20-től pedig már az egyes előadásokra is elindul a jegyvásárlás, a közönség igényeihez és vásárlási szokásaihoz igazodva az eddig megszokott jegypénztárak – Művészetek Palotája, Andrássy út – mellett a nyári szünet kivételével az Allee, a MOM Park és a Mammut bevásárlóközpontban is.

A szezonban a világ legjelentősebb zenekarai és előadóművészei lesznek a Művészetek Palotája vendégei. Zubin Mehta a Budapesti Tavaszi Fesztivál után ezúttal az Izraeli Filharmonikusokat dirigálja, a műsoron Csajkovszkij 6. („Patetikus”) szimfóniájával. A Bécsi Filharmonikusok kiemelt vendégzenekarként rendszeres vendég lesz a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, olyan sztárkarmesterek vezényletével, mint Michael Tilson Thomas vagy Herbert Blomstedt. Sir John Eliot Gardiner neve méltán garancia arra, hogy A Forradalom és Romantika Zenekara előadásában Beethoven 5. szimfóniája maradandó élményt fog nyújtani. Sir Simon Rattle és a Berlini Filharmonikusok régi és kortárs klasszikust, Beethoven 9. szimfóniáját és Kurtág György egy művét adják elő – két kiváló hazai együttes, az MR Énekkar és a debreceni Kodály Kórus közreműködésével. Az egyéni hangú, mégis történetileg hű oratórium-előadásairól nevezetes Collegium Vocale Gent társulata több napra birtokba veszi a Müpát: az első ízben megrendezendő Régizene Fesztiválon az európai zene egyik csúcsteljesítményét, Bach h-moll miséjét és Mendelssohn Paulus című oratóriumát dirigálja az együttest vezető Philippe Herreweghe. Az orosz karmesteriskola eminens képviselője, Vladimir Jurowski, A Felvilágosodás Korának Zenekara, és az orosz vokális repertoár egyik legavatottabb előadója, Szergej Leiferkusz mutat be klasszikus orosz remekművekből álló programot. A hegedűsként és zongoristaként is kiváló fiatal sztárszólista, Julia Fischer Brahms Hegedűversenyét adja elő a Szentpétervári Filharmonikus Zenekar társaságában, Jurij Tyemirkanov vezényletével. Különleges koncertnek ígérkezik az I. világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából Michael Nyman: War Work című művének magyarországi bemutatója. Érkezik a világ legjobbjai között számon tartott a capella énekegyüttes, a King’s Singers és a tíz Grammy-díjjal büszkelkedő gospelszextett, a Take 6 is. Marianne Faithfull, a folk, rhythm & blues és Kurt Weill-dalok koronázatlan királynője, pályafutásának 50. évfordulóját ünneplő turnéjával jön a Müpába. 

Az évad művésze Ránki Dezső, kétszeres Kossuth-díjas zongoraművész, szólóestet és nagyzenekari koncertet is ad, egy különleges hangversenyen pedig felesége, Klukon Edit mellett fiuk, Fülöp is bekapcsolódik a közös muzsikálásba. Az évad zenekara az idén harmincéves Amadinda Ütőegyüttes, ünnepi koncertsorozatukon a tajvani Ju Percussion Grouppal, az MR Szimfonikusokkal és a Muzsikás együttessel lépnek fel.

Az újcirkusz rajongóinak legnagyobb örömére továbbra is látható lesz a Recirquel nagysikerű legújabb produkciója, A Meztelen Bohóc, visszatér a Cirkusz az éjszakában, míg Daniele Finzi Pasca egy személyes ihletésű produkcióval, az Icaroval, a Compagnia Finzi Pasca pedig a Donka című előadással érkezik. 

Augusztus végén kerül sor a hagyományos New Orleans Swing fesztiválra, ezúttal a Benkó Dixieland, a Hot Jazz Band és a Budapest Jazz Orchestra koncertjeivel.  Jazz legendákat bemutató sorozatunkban eltölthetnek egy estét Branford Marsalisszal, vagy az avantgárd Medeski, Scofield, Martin & Wood formációval. Jazzműhelyünk vendége lesz idén többek között László Attila, Russel Ferrante, Jimmy Haslip és Ferenc Nemeth, a Sárik Péter Trió. A népzene kicsi és nagy rajongói Világraszóló fesztiválunkon a cimbalommal és a tárogatóval ismerkedhetnek, de várják őket a Kaláka és a Vujicsics Együttes koncertjei is ősszel.  A könnyű műfaj szerelmeseinek ajánljuk Szimfonik+ sorozatunkból a Kiscsillag koncertjét, és egy izgalmas utazást az orfeumtól a táncdalfesztiválok világáig. 

Az exkluzív előadások mellett természetesen a Müpa már jól megszokott sorozataira is lehet jegyet váltani. Az ECHO Rising Stars keretében idén első alkalommal nem csak a jazz feltörekvő csillagai, de a komolyzene ifjú tehetségei is megmutathatják tudásukat. Továbbra is élőben és HD minőségben láthatja a közönség a Metropolitan Opera előadásait. A Literárium zenés irodalmi estjein kortárs íróink közül idén Spiró György, Parti Nagy Lajos, Bereményi Géza, Závada Pál, Nádasdy Ádám, Marno János, Nádas Péter és Oravecz Imre lesz vendégünk. A Müpamozi filmklubja Réz András vezetésével pedig ezúttal a magyar filmek sokjelentésű erotikájából ad válogatást. Júniusban a tizedik Budapesti Wagner-napok műsorán A Nibelung gyűrűjének négy zenedrámája, és a Wagner-életmű „kanonikus” darabjai közül a fesztivál története során első alkalommal csendül fel A bolygó hollandi című opera Kovalik Balázs rendezésében, James Rutherford főszereplésével, Fischer Ádám vezényletével. Szeptemberben a Bridging Europe – Európai Hidak fesztiválján Németország és a német kultúra kerül fókuszba a Budapesti Fesztiválzenekarral, a Tony Lakatos Quintettel, Michael Wollny & Tamar Halperin közreműködésével, többek között különleges irodalmi sanzonesttel és varietével, szabadtéri programokkal.